Οι κολονοσκοπήσεις βοηθούν στην έγκαιρη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι κολονοσκοπήσεις βοηθούν στην έγκαιρη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

26/05/12

 

 Οι κολονοσκοπήσεις βοήθησαν τους ιατρούς να διαγνώσουν σε υψηλά ποσοστά έναν τύπο ιάσιμου καρκίνου για τους ηλικιωμένους που προέβησαν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη εξέταση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας.

 Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο διαγνωστικός έλεγχος μέσω κολονοσκόπησης θα πρέπει να είναι διαθέσιμος σε κατά τα άλλα υγιείς ηλικιωμένους οι οποίοι δεν έχουν ποτέ εξεταστεί.

 Για την πραγματοποίηση της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα και τις πληροφορίες των εξετάσεων σε δείγμα 903 εξωνοσοκομειακών κολονοσκοπήσεων σε ηλικιωμένους ασθενείς.

 Ειδικότερα, διερεύνησαν τον λόγο για τον οποίο τα άτομα ηλικίας 76 έως 85 ετών προέβησαν σε κολονοσκόπηση και επίσης ανέλυσαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών.

 Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν ποτέ προβεί σε εξέταση κολονοσκόπησης εμφάνιζαν έναν δείκτη διάγνωσης καρκίνου περίπου στο 9,4%, ποσοστό που είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτούς που είχαν προβεί σε αυτή την εξέταση και στο παρελθόν.

 Όλοι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρκίνο στο κόλον πραγματοποίησαν επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση τύπου οι ερευνητές.

 Σε όλες από αυτές τις περιπτώσεις ο καρκίνος δεν είχε εξαπλωθεί στο σώμα των ασθενών, είχε προληφθεί δηλαδή η μετάσταση. Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι τα ευρήματα τους τονίζουν τη σημαντικότητα των κολονοσκοπήσεων.

 Παρόλα αυτά, τα δεδομένα και τα συμπεράσματα της έρευνας που παρουσιάστηκε σε ιατρικά συνέδρια θα πρέπει να εκληφθούν ως πρώιμα και πρωταρχικά προτού δημοσιευτούν σε ένα επιστημονικό περιοδικό και εγκριθούν από αξιολογητές.