Σοκολάτα για γερή καρδιά

Σοκολάτα για γερή καρδιά

Ερευνητές στην Αυστραλία ανακάλυψαν  ότι γυναίκες άνω των 70 ετών που καταναλώνουν σοκολάτα (σε ποσότητα που αντιστοιχεί με μία κούπα κακάο την ημέρα) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχουν 35% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή ανεπάρκεια ή να πεθάνουν από αυτή.

Οι συντάκτες της έρευνας μελέτησαν δείγμα 1216 γυναικών που ρωτήθηκαν σχετικά με την ποσότητα συχνότητα κατανάλωσης σοκολάτας. Τις παρακολούθησαν για χρονικό διάστημα 10 ετών, καταμετρώντας τον αριθμό θανάτων από καρδιακά νοσήματα.

Από τις γυναίκες του δείγματος, περίπου οι μισές ανέφεραν ότι κατανάλωναν λιγότερο από μία μερίδα σοκολάτας την εβδομαδα. Από αυτές, οι 90 προσβλήθηκαν από καρδιακό νόσημα ή πέθαναν από αυτό κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης. Αντίθετα, από τις γυναίκες που έτρωγαν συχνότερα σοκολάτα, μόνο οι 65 παρουσίασαν καρδιακά προβλήματα.

Καρδιακή ανεπάρκεια παρουσίασαν οι 35 από τις γυναίκες που δεν έτρωγαν πολλή σοκολάτα, και μόνο 18 από αυτές που κατανάλωναν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν σοκολάτα καθημερινά και αυτές που κατανάλωναν μόνο μία φορά την εβδομάδα είχαν τα ίδια ποσοστά καρδιακών προβλημάτων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σοκολάτας μία φορά εβδομαδιαίαως είναι αρκετή.

Τα φλαβανοειδή που περιέχει η σοκολάτα θεωρήθηκαν υπεύθυνα για τις ευεργετικές επιδράσεις της σοκολάτας στην καρδιά.

Πηγή: Contemporary OB/GYN