Ένας γρήγορος περίπατος καταπολεμά την κατάθλιψη;

Αναζήτηση

Ένας γρήγορος περίπατος καταπολεμά την κατάθλιψη;

 Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του BBC “ένας περίπατος σε γοργό ρυθμό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης”.

 Πρόσφατα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά πρότερες ανασκοπήσεις ερευνών δεν έχουν εξετάσει τα εξειδικευμένα οφέλη του βαδίσματος στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

 Με σκοπό να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του ζητήματος, Σκωτσέζοι ερευνητές διεξήγαγαν μία συστηματική ανασκόπηση για όλες τις σχετικές κλινικές δοκιμές στο αντικείμενο, συνδυάζοντας τα αποτελέσματά τους σε μία μοναδιαία ανάλυση.

 Οι ερευνητές βρήκαν οκτώ σχετικές έρευνες με συνολικό δείγμα 341 ατόμων. Συνολικά, τα συνδυαστικά αποτελέσματα αυτών των δοκιμών υποδείκνυαν ότι το βάδισμα απαλύνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

 Παρόλα αυτά οι δοκιμές είχαν κατά περίπτωση μικρό αριθμό δειγμάτων, και το δείγμα μεταξύ των δοκιμών εμφάνιζε σημαντική ποικιλομορφία τόσο ως προς το προφίλ των ατόμων, όσο και ως προς τα προγράμματα βαδίσματος που χρησιμοποιήθηκαν και την συνθήκη ελέγχου (αντί του βαδίσματος). Αυτό το γεγονός περιορίζει την δύναμη εγκυρότητας των συμπερασμάτων και την γενίκευση του ευρήματος των θετικών επιδράσεων του βαδίσματος για τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

 Παρόλα αυτά, αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που υποδεικνύει ότι η φυσική δραστηριότητα είναι ευεργετική για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας  (NICE) συνέστησε πρόσφατα την δημιουργία ομάδων προγραμμάτων φυσικής άσκησης ώς μία νέα επιλογή θεραπευτικής μεθόδου για ορισμένες μορφές κατάθλιψης.

 Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της ανασκόπησης, το περπάτημα είναι μία μορφή φυσικής δραστηριότητας την οποία οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να λάβουμε μέρος με ασφάλεια και ελάχιστο κόστος. Περισσότερη έρευνα πλέον απαιτείται για να καθοριστεί επακριβώς ποιά διάρκεια και συχνότητα βαδίσματος είναι περισσότερο αποτελεσματική για τα συμπτώματα κατάθλιψης.

 Η συγκεκριμένη μελέτη διεξήχθη από ερευνητές των Stirling και Εδιμβούργου. Οι πηγές χρηματοδότησης δεν αναφέρθηκαν, και η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Ψυχική Υγεία και Φυσική Δραστηριότητα  (Mental Health and Physical Activity).

 Η φυσική δραστηριότητα έχει βρεθεί ότι μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά οι ερευνητές της συγκεκριμένης μελέτης δεν γνωρίζουν με σιγουριά εάν ειδικότερα το βάδισμα έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα.

 

http://www.nhs.uk/news/2012/04april/Pages/walking-treatment-depression-symptoms.aspx

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΝΗΣ