Πειραματική θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση

Πειραματική θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση

Μία νέα χημική ουσία κατάφερε να αποκαταστήσει ως ένα βαθμό και σε σύντομο χρονικό διάστημα την όραση σε τυφλά πειραματόζωα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Neuron.

Αν και συχνά οι μελέτες σε πειραματόζωα αποτυγχάνουν να αναπαραχθούν με την ίδια επιτυχία στους ανθρώπους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι μελλοντικά η περαιτέρω βελτιωμένη μέθοδός τους μπορεί να οδηγήσει σε μία νέου τύπου θεραπεία για όσους πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς και από γενετικής αιτιολογίας οφθαλμολογικές παθήσεις που έχουν ως συνέπεια την απώλεια της όρασης.

Είτε η αιτία είναι κληρονομική, είτε επίκτητη, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του ματιού (ραβδία και κωνία) καταστρέφονται αφήνοντας το μάτι χωρίς υποδοχείς του φωτός.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας Ρίτσαρντ Κράμερ του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, των οποίων τα κύτταρα της όρασης στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών τους (τα ραβδία και τα κωνία) είχαν καταστραφεί λίγους μήνες μετά τη γέννησή τους και έτσι τα ζώα είχαν μείνει τυφλά.

Όταν οι επιστήμονες ενέχυσαν την ουσία ΑΑQ στα μάτια των πειραματόζωων, κατέστη εφικτή η πρόσκαιρη αποκατάσταση της ευαισθησίας των ματιών τους στο φως. Όμως, όπως είπαν οι ερευνητές, πρέπει να βεβαιωθούν ότι η εν λόγω ουσία είναι ασφαλής και θα φέρει αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

Προς το παρόν, η επίδραση της χημικής ουσίας εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου, κάτι όμως που, κατά τους ερευνητές, μπορεί να είναι και θετικό σε σχέση με άλλες εναλλακτικές τεχνικές, γονιδιακές ή βλαστοκυτταρικές, οι οποίες επιφέρουν πιο μόνιμη αλλαγή του αμφιβληστροειδούς χιτώνα.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, μία χημική κλινική θεραπεία θα είναι λιγότερο επεμβατική σε σχέση με την εμφύτευση φωτοευαίσθητων τσιπ στο νοσούντα οφθαλμό.

Όπως εξηγεί ο Δρ Κράμερ, «το πλεονέκτημα της νέας προσέγγισης είναι ότι πρόκειται απλώς για μια χημική ουσία, οπότε μπορεί κανείς να αλλάξει τη δοσολογία, να την χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες ή να τη σταματήσει, αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση χειρουργικής εμφύτευσης τσιπ ή γενετικής τροποποίησης του ασθενούς».

Ήδη οι ερευνητές δοκιμάζουν βελτιωμένες εκδοχές της ουσίας AAQ, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιήσουν τους φωτοευαίσθητους νευρώνες για μέρες και όχι μόνο για ώρες.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ