Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας Επιτακτική ανάγκη για προγράμματα πρόληψης και αγωγής στοματικής υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας Επιτακτική ανάγκη για προγράμματα πρόληψης και αγωγής στοματικής υγείας

Ανύπαρκτη είναι η ασφαλιστική οδοντιατρική κάλυψη της πλειοψηφίας των Ελλήνων μετά την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, κανένα Πρόγραμμα Πρόληψης και Αγωγής Στοματικής Υγείας δεν εκτελείται προς όφελος του γενικού πληθυσμού.

Εξαίρεση αποτελούν οι οδοντιατρικές δομές του πρώην ΙΚΑ και του ΕΣΥ, όπου όμως λιγότεροι από 900 οδοντίατροι προσπαθούν να καλύψουν τις τεράστιες πληθυσμιακές ανάγκες τόσο σε πρόληψη όσο και περίθαλψη.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, εορτάζεται στις 20 Μαρτίου, η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (F.D.I.) μέσω των Εθνικών Οδοντιατρικών Ομοσπονδιών, εκπονεί ενημερωτική εκστρατεία με σύνθημα «Υγιή δόντια για μια Υγιεινή ζωή», αφού έρευνες αποδεικνύουν το σημαντικό ρόλο της στοματικής υγείας στη γενικότερη υγεία, όπως επίσης και στην περιστολή των δαπανών και της σπατάλης που ωφελείται η Πολιτεία από την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης.

Στην Ελλάδα, η μόνη οργανωμένη εκστρατεία Πρόληψης και Αγωγής Στοματικής Υγείας οφείλεται στη δράση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των τοπικών Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας, χάρη στους οποίους εκτελείται ένα πανεθνικό Πρόγραμμα Αγωγής Στοματικής Υγείας που αφορά πάνω από 40.000 μαθητές της Β' τάξης 800 ολοήμερων Δημοτικών και 300 Δημοτικών απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας.

Η συμμετοχή της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και των Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας, έρχεται να δώσει το μήνυμα όχι μόνο στην ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σχετικά με τα στοματικά νοσήματα, αλλά και στην ενθάρρυνση της πολιτικής ηγεσίας του χώρου της Υγείας, προκειμένου να οριοθετηθούν υλοποιήσιμοι στόχοι στην Πρόληψη συνολικά των Νοσημάτων που σχετίζονται με τη Στοματική Κοιλότητα.

Τα Προγράμματα αυτά, θα πρέπει να έχουν στόχο:
1. τη μείωση της επίπτωσης των στοματικών νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό,
2. τη μείωση των παραγόντων κινδύνου που την επηρεάζουν αρνητικά και οι οποίοι σχετίζονται με κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους λόγους, και 
3. την ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας προκειμένου να συμπεριλάβει την παράμετρο της Στοματικής Υγείας στην βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του Γενικού Πληθυσμού.

health.in.gr