Κύστη Κόκκυγος

Αναζήτηση

Κύστη Κόκκυγος

Αναστάσιος Ξιάρχος
Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικό Αθηνών, Κλινική Περιστερίου


ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ : ΕΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΑΝΩΔΥΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ

 Η κύστη κόκκυγος  είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος. Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο). Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή.

Επιπλέον, η φλεγμονή προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό, καταβολή του οργανισμού και ναυτία.

Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με οροαιματηρό υγρό. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού. 

Θεραπεία

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος, όμως, θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: «η ανοικτή», «η κλειστή» και η «ημίκλειστη». Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό. Ας σημειωθεί, όμως, ότι στη σύγχρονη χειρουργική, αντί του νυστεριού χρησιμοποιούνται πολύ συχνά εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως το Laser ή R-F (ραδιοσυχνότητα), για λιγότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη επούλωση, αλλά κυρίως για σημαντικά λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Η πιθανότητα υποτροπής ουσιαστικά μηδενίζεται.

Στη θεραπευτική αντιμετώπιση,που εφαρμόζει ο δρ.Αναστάσιος Ξιάρχος ( Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Αθηνών, Κλινική Περιστερίου ) έχουμε δύο άξονες:

Γίνεται προσεκτική χαρτογράφηση της περιοχής, ώστε να αποκαλυφθεί η κύστη αλλά συγχρόνως και όλοι οι συριγγώδεις πόροι.

Με τη χρήση laser και RF , αφαιρούμε με ακρίβεια χιλιοστού τόσο την κύστη όσο και κάθε συρριγγώδη πόρο. Αυτό μας παρέχει οριστική θεραπεία και μηδενίζει ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον.

Η διαδικασία γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη και διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Επειδή έχουμε χαρτογραφήσει τη βλάβη και έχουμε αφαιρέσει κάθε παθολογικό ιστό, δεν είναι αναγκαίο να αφήσουμε ανοικτό το τραύμα.

Έτσι, δεν απαιτούνται καθημερινές, επώδυνες αλλαγές, διότι κλείνουμε με ασφάλεια το τραύμα κατά την ημίκλειστη μέθοδο με πλαστική αποκατάσταση.

Ο ασθενής φεύγει μετά από μία ώρα από τη κλινική και επιστρέφει στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Την 3η ημέρα γίνεται η αφαίρεση των γαζών από το χειρουργό και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους