FDA: Θετική γνωμοδότηση για δύο νέα οφθαλμολογικά φάρμακα

Αναζήτηση

FDA: Θετική γνωμοδότηση για δύο νέα οφθαλμολογικά φάρμακα

Επιτροπή του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάνθηκε υπέρ δύο νέων φαρμάκων που καταπολεμούν διαφορετικές μορφές απώλειας της όρασης που μπορεί να οδηγήσουν σε τύφλωση, ειδικά για πάσχοντες από διαβήτη και ηλικιωμένους.

Η συμβουλευτική επιτροπή του FDA αποφάσισε υπέρ της δραστικής ουσίας ranibizumab για την θεραπεία του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας και σκευάσματος που αντιμετωπίζει την σύμφυση υαλοεδούς, πάθηση που εκδηλώνεται με την πάροδο της ηλικίας.

Η γνωμοδοτική επιτροπή του FDA θα λάβει υπόψη της τις δύο εκθέσεις προκειμένου να εγκριθεί η κυκλοφορία των δύο σκευασμάτων στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί ενέκριναν τις δοσολογίες των 0,3 mg και 0,5 mg ranibizumab μετά από κλινικά δεδομένα που απέδειξαν ότι είναι αποτελεσματικό σε διαβητικούς με οίδημα ωχράς κηλίδας.

Πάντως κάποια μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής εξέφρασαν επιφυλάξεις καθώς οι αυξημένες δόσεις του σκευάσματος σχετίστηκαν με παρενέργειες, περιλαμβανομένου και του θανάτου.

Το διαβητικό οίδημα ωχράς κηλίδας είναι κύρια αιτία τύφλωσης μεταξύ των πασχόντων από διαβήτη και εκδηλώνεται όταν αιμοφόρα αγγεία του ματιού παρουσιάζουν αιμορραγία, προκαλώντας οίδημα στο κέντρο του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Αυτό έχει ως συνέπεια την σταδιακή θόλωση της όρασης στο κέντρο του οπτικού πεδίου και τελικά την τύφλωση.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα φάρμακα για την πάθηση και οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική αποκατάσταση με λέιζερ. Το χειρουργείο επιβραδύνει την οπτική απώλεια, αλλά δεν συντελεί σε βελτίωση της όρασης.

Η ίδια επιτροπή όπως προαναφέρθηκε αποφάσισε υπέρ της δραστικής ουσίας ocriplasmin που στις κλινικές δοκιμές παρά τις παρενέργειες είχε καλά αποτελέσματα στην σύμφυση υαλοειδούς. Η πάθηση εκδηλώνεται όταν το υαλοειδές τζελ αποκολλάται από το πίσω μέρος του ματιού και προσκολλάται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, διαταράσσοντας την όραση και προκαλώντας μικρά θραύσματα στο κέντρο της ωχράς κηλίδας, τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα που παίζει βασικό ρόλο στην κεντρική όραση.

health.in.gr