Παραπλανητικές οι ετικέτες των συμπληρωμάτων βιταμίνης D

Παραπλανητικές οι ετικέτες των συμπληρωμάτων βιταμίνης D

Η πραγματική δοσολογία της βιταμίνης D που παίρνετε μέσω συμπληρώματος διατροφής μπορεί να ποικίλει αρκετά σε σχέση με την ποσότητα που αναφέρεται στην ετικέτα του προϊόντος, αποφαίνεται νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.

Η ποσότητα της βιταμίνης D που εντοπίστηκε σε κάθε δισκίο που ελέγχθηκε στο πλαίσιο της μελέτης κυμαινόταν από 9% έως 146% της ποσότητας που αναφερόταν στην ετικέτα του προϊόντος. 

«Οι ανακριβείς πληροφορίες της ετικέτας των συμπληρωμάτων διατροφής ενέχουν κινδύνους για τους ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D», εξηγεί ο Δρ Έρικ ΛεΜπλάνκ, ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας της Υγείας του συστήματος Kaiser Permanente, στο Όρεγκον. «Αν διαρκώς λαμβάνουν ένα συμπλήρωμα με λίγη βιταμίνη D, ίσως προκύπτουν κίνδυνοι για την υγεία τους», υπογραμμίζει. 

Σε μια συσκευασία που ελέγχθηκε στο πλαίσιο της μελέτης και είχε την έγκριση ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης διατροφικών συμπληρωμάτων, διαπιστώθηκε ότι η ποσότητα της βιταμίνης D ήταν γενικά κοντά στην ποσότητα που αναφερόταν στην ετικέτα του προϊόντος. Σύμφωνα με την επιτροπή αξιολόγησης, τα δισκία πρέπει να περιέχουν από 90% έως και 120% της δόσης που αναφέρεται στη συσκευασία. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν 12 συσκευασίες βιταμίνης D (από διαφορετική εταιρία η καθεμιά), που είχαν αγοράσει από πέντε διαφορετικά σημεία πώλησης. Η αναφερόμενη δόση κυμαινόταν από 1.000 έως 1.000 IU. 

Μόνο πέντε δισκία πληρούσαν τα κριτήρια του οργανισμού αξιολόγησης διατροφικών συμπληρωμάτων, στο 25% των συσκευασιών. 

Όταν οι επιστήμονες υπολόγισαν τη μέση ποσότητα της βιταμίνης D στα πέντε δισκία, η δόση ήταν γενικά κοντά στην αναφερόμενη επί της συσκευασίας ποσότητα. Αλλά και πάλι το ένα τρίτο των συσκευασιών δεν πληρούσε τα κριτήρια έγκρισης κυκλοφορίας. 

Ο Δρ Πιετερ Κοεν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σχολιάζει ότι «η αναντιστοιχία πραγματικής και αναφερόμενης ποσότητας αφήνει τους ασθενείς στο σκοτάδι». 

Ο Δρ Κοέν προσφάτως δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία τα διατροφικά συμπληρώματα περιέχουν υψηλές ποσότητες καφεΐνης, ακόμη και όταν δεν αναφέρεται στην σύσταση.