Η χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος

Αναζήτηση

Η χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που υποβάλλονται σε χειρουργική αντιμετώπιση του καταρράκτη έχουν λιγότερες πιθανότητες κατάγματος ισχίου, συγκριτικά με εκείνους που δεν κάνουν την επέμβαση.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι τεχνικές βελτίωσης της όρασης προλαμβάνουν τις πτώσεις ή τα κατάγματα των ηλικιωμένων, αλλά αναδεικνύει τον ρόλο της όρασης στα ατυχήματα αυτού του είδους.

Η Δρ Ανν Κολεμαν και οι συνεργάτες της εξηγούν ότι η αντίληψη του βάθους και η ευαισθησία στην αντίθεση είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο πτώσης. Ο καταρράκτης προκαλεί θόλωση της όρασης στην τρίτη ηλικία.

Συγκέντρωσαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα από το πρόγραμμα Medicare, τα οποία είχαν διαγνωστεί με καταρράκτη. Το 37% είχε υποβληθεί σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, το διάστημα 2002-2009.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, το 1,3% των συμμετεχόντων υπέστη κάταγμα ισχίου την περίοδο αυτή και το 5,4% άλλο είδος κατάγματος.

Όταν οι επιστήμονες συνεκτίμησαν την ηλικία και την γενικότερη κατάσταση της υγείας των ατόμων που έκαναν εγχείριση καταρράκτη, διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά είχαν 16% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα ισχίου και 5% μικρότερο κίνδυνο άλλων καταγμάτων, συγκριτικά με ασθενείς που δεν έκαναν εγχείριση.

Μεταξύ αυτών με σοβαρό καταρράκτη, η επέμβαση σχετίστηκε με 23% μικρότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Τα κατάγματα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα στους ηλικιωμένους καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν καταφέρνουν να ανακτήσουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους μετά τον τραυματισμό.

 

health.in.gr