Παγκόσμια απειλή: Τα σούπερ μικρόβια βγάζουν άχρηστα τα αντιβιοτικά

Παγκόσμια απειλή: Τα σούπερ μικρόβια βγάζουν άχρηστα τα αντιβιοτικά

Σε μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία εξελίσσεται η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν κίνδυνο πιο σοβαρό ακόμα κι από το AIDS. 

Κοινές λοιμώξεις και ελαφρά τραύματα που σήμερα είναι θεραπεύσιμα, σε λίγα χρόνια θα μπορούν να αποβούν μοιραία, επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός.

"Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε χώρα, το σίγουρο είναι ότι δεν κάνει διακρίσεις. Αποτελεί πλέον μείζονα απειλή για τη δημόσια υγεία, οι συνέπειες της οποίας θα ειναι καταστροφικές", υποστηρίζει ο Κέιτζι Φουκούντα, υπ' αριθμόν 2 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αρμόδιος για την ασφάλειας της υγείας. 

Οι ανακοινώσεις του διεθνού οργανισμού έγιναν στην πρώτη του έκθεση για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά, η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από 114 χώρες.

Σούπερ μικρόβια, τα οποία είναι ικανά να αντιστέκονται ακόμα και στα πιο ισχυρά αντιβιοτικά, εντοπίζονται τώρα σε όλες τις περιοχές του κόσμου.  

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ανθεκτικότητα στα φάρμακα οφείλεται στην κατάχρηση των αντιβιοτικών, η οποία "ενθαρρύνει" τα βακτήρια να αναπτύσσουν νέους τρόπους για να τα εξουδετερώσουν.

Στην αγορά υπάρχουν ελάχιστα νέα αντιβιοτικά που έχουν παρασκευαστεί τα τελευταία χρόνια. 

Την ίδια ώρα και η παρασκευή νέων αντιβιοτικών έχει μετατραπεί σε αγώνα δρόμου για τις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς οι βακτηριακές λοιμώξεις εξελίσσονται σε σούπερ μικρόβια, ιδιαίτερα ανθεκτικά ακόμα και στα πιο ισχυρά φάρμακα.  Όπως υποστηρίζει στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ, αν δεν υπάρξει σημαντική δράση για να βελτιώσουμε τις προσπάθειες να αποτρέπουμε λοιμώξεις κι αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, συνταγογραφούμε και χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά, ο κόσμος θα χάνει ολοένα και περισσότερα απ' αυτά τα παγκόσμια αγαθά δημόσιας υγείας και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές". 

Για τους ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η ανθρωπότητα θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα και να έχει συντονισμένη δράση όπως και συνέβη την δεκαετία του ' 80 με την κρίση του AIDS.  Αλλά και η Τζένιφερ Κον από τους Γιατρούς Χωρίς  Σύνορα συμφώνησε με την εκτίμηση του ΠΟΥ και επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου.