Ηνωμένα Έθνη: Πλησιάζει το τέλος της επιδημίας του AIDS

Ηνωμένα Έθνη: Πλησιάζει το τέλος της επιδημίας του AIDS


Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει πλέον ότι η εξάλειψη της επιδημίας του AIDS βρίσκεται μόλις ένα βήμα μακριά, χάριν της βελτίωσης της πρόσβασης σε φάρμακα τα οποία συνεισφέρουν τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη του ιού της Ανθρώπινης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV) ο οποίος προκαλεί την πάθηση.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο τελικός στόχος της ολοκληρωτικής εξάλειψης της παγκόσμιας επιδημίας του AIDS δεν αποτελεί απλώς ένα ‘όραμα’ αλλά βρίσκεται πλέον στα όρια του εφικτού.

Η επιτυχία στην καταπολέμηση της ασθένειας κατά τη προηγούμενη δεκαετία έχει επιτρέψει ‘να οικοδομηθούν τα θεμέλια για την οριστική εξάλειψη του AIDS, μέσω της μείωσης του αριθμού των θυμάτων και την υποβοήθηση στη σταθεροποίηση του αριθμού των ατόμων που μολύνονται’, ανέφερε η διεθνής οργάνωση UNAIDS στην ετήσια έκθεσή της.

Περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν μολυνθεί με τον ιό HIV στα τέλη του 2011.Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των νέων ατόμων που μολύνονται με τον ιό μειώνεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αίματος και του σπέρματος κατά τη διάρκεια του sex.

Για το έτος 2011 σημειώθηκαν 2.5 εκατομμύρια νέα περιστατικά, αριθμός που είναι κατά 20% μικρότερος από τα περιστατικά που σημειώθηκαν για το 2001.

Τα θύματα από τον ιό του AIDS έπεσαν στα 1,7 εκατομμύρια το 2011, έπειτα από μία ραγδαία άνοδο 2,3 εκατομμυρίων θυμάτων από τον ιό το 2005 και 1,8 εκατομμυρίων το 2010.

Οι παγκόσμιες ανισότητες, εμμένουν όμως ανησυχητικά. Η υπό-Σαχάρια Αφρική είναι η περιοχή του κόσμου που επηρεάζεται εντονότερα από όλες: περίπου 1 στους 20 ενήλικες μολύνεται από τον HIV.

"Παρόλο που το AIDS παραμένει μία από τις σοβαρότερες παγκόσμιες προκλήσεις για την υγεία, η παγκόσμια αλληλεγγύη αναφορικά με τις ενέργειες αντιμετώπισής του κατά τη περασμένη δεκαετία συνεχίζει να ‘γεννά’ καταπληκτικά υγειονομικά οφέλη’’, αναφέρει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν λόγο για ιστορική επιτυχία που προήλθε από την ευρύτητα της έκτασης των νέων προγραμμάτων υγείας σε συνδυασμό με την έλευση νέων συνδυαστικών φαρμάκων τόσο πρόληψης όσο και θεραπείας.

Από το 1995, η φαρμακευτική θεραπεία πρόληψης του AIDS – γνωστή και ως αντιρετροϊκή θεραπεία – έχει σώσει περίπου 14 εκατομμύρια έτη ζωής στις φτωχότερες χώρες της γης.

 

http://www.medicaldaily.com/articles/13198/20121120/un-end-aids-sight.htm#5r2MiGe3oMCZKZSF.99