Η σύντομη άσκηση βοηθά στην γρήγορη απώλεια βάρους

Αναζήτηση

Η σύντομη άσκηση βοηθά στην γρήγορη απώλεια βάρους


 

Τα δύσκολα και απαιτητικά αθλήματα γενικότερα μπορούν να μειώσουν μόνο ένα μικρό ποσοστό βάρους. Στη νέα μελέτη σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα και την απώλεια βάρους, έγινε γνωστό ότι η άσκηση έχει πραγματικά αντίκτυπο στην μείωση του βάρους, εφόσον διαρκεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, συγκέντρωσαν μια ομάδα από παχύσαρκους άνδρες που κάνουν μια καθιστική ζωή-ένα τμήμα του πληθυσμού που σήμερα αυξάνεται σε όλο τον κόσμο.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας μεταξύ 20-30 ετών. Ήρθαν στην εργαστηριακή μελέτη για τη μέτρηση του σωματικού τους λίπους, το μεταβολικό ρυθμό και τη γενική τους υγεία. Δεν έπασχαν από διαβήτη, υπέρταση, ή καρδιακή νόσο.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες, μια εκ των οποίων θα ήταν ομάδα άσκησης. Η ομάδα που δεν θα ασκούνταν, επέστρεψε στις συνηθισμένες της δραστηριότητες, δηλαδή τη μη αλλαγή της δίαιτας της καθώς και της φυσικής της δραστηριότητας.

Η δεύτερη ομάδα ακολούθησε άσκηση επί 13 εβδομάδες, κάθε μέρα για 30 λεπτά ή μέχρι να καταφέρει να κάψει 300 θερμίδες. Ο τύπος άσκησης περιλάμβανε τρέξιμο, ποδηλασία, και πολλά άλλα.

Στην τρίτη ομάδα, ασκούνταν σκληρότερα. Προπονούνταν καθημερινά ώστε να καταφέρουν να κάψουν 600 θερμίδες.

Οι ομάδες άσκησης κλήθηκαν να μην αλλάξουν τη διατροφή τους για 13 εβδομάδες. Ακόμα κι έτσι τους ζητήθηκε να κρατήσουν ένα ημερολόγιο για το τι τρόφιμα κατανάλωναν. Στο τέλος της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάμβαναν μετρήσεις της υγείας τους και πάλι.

Στην ομάδα που ακολουθούσε την καθιστική ζωή, όπως θα περίμενε κανείς, το ποσοστό λίπους του σώματος τους δεν είχε αλλάξει. Ενώ οι άνδρες που ασκήθηκαν σκληρά, κατάφεραν να μειώσουν το βάρος τους με ένα μέσο όρο περίπου 2,2 κιλά.

Ενώ οι άνδρες της ομάδας άσκησης των 30 λεπτών την ημέρα, έχασαν βάρος 3,2 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι αν και ο αριθμός των θερμίδων που καίγονταν ήταν μικρότερος, η επίδραση στην απώλεια βάρους ήταν πολύ σημαντική.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Mads Rosenkilde επικεφαλή της μελέτης, από το ημερολόγιο καταγραφής κατανάλωσης τροφίμων των συμμετεχόντων, φαίνεται πως οι άνδρες που ασκούνταν έντονα, πραγματικά τρώνε περισσότερο.

"Η άσκηση μπορεί να κάνει το σώμα να κάψει θερμίδες χωρίς να το αλλάξει πάρα πολύ. Αντίθετα, η άσκηση μεγάλης διάρκειας, θα κρατήσει την πείνα σας, γιατί δεν υπάρχει κίνητρο για την αντικατάσταση της ενέργειας που χάνεται", είπε ο Mads Rosenkilde.

Παρόλα αυτά, οι άνδρες που ασκούνται 60 λεπτά κάθε μέρα έχουν περισσότερους μύες από όσους ακολουθούν μια σύντομη προπόνηση. Οι περισσότεροι μύες μακροπρόθεσμα έχουν θετικό αντίκτυπο στην επιτάχυνση του μεταβολισμού έτσι ώστε το βάρος να μπορεί να μειωθεί.

http://www.currentnewsarticle.com/brief-sports-lose-weight-faster/8671/