Λίγοτερο αποτελεσματικός ο εμβολισμός των ινομυωμάτων στις νεαρές γυναίκες

Λίγοτερο αποτελεσματικός ο εμβολισμός των ινομυωμάτων στις νεαρές γυναίκες

Οι νεαρές γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε εμβολισμό ινομυωμάτων είναι πιθανότερο να υποτροπιάσουν, συγκριτικά με τις μεγαλύτερες ηλικιακά ασθενείς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics & Gynecology.

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που σχηματίζονται από μυϊκά κύτταρα και άλλα είδη ιστών στα τοιχώματα της μήτρας.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της «Όσιας Καρδιάς» στη Ρώμη μελέτησαν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα από τον εμβολισμό της μητρικής αρτηρίας, μια θεραπευτική τακτική κατά την οποία μικροσκοπικά σωματίδια εισάγονται στα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας, σταματώντας την παροχή αίματος στα ινομυώματα οδηγώντας τα στην συρρίκνωση.

Από τις 176 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε εμβολισμό, το ποσοστό κλινικής αποτυχίας ήταν 18% σε διάστημα επτά ετών. Αυτό σημαίνει ότι η συμπτωματολογία επανεμφανίστηκε μετά από την αρχική βελτίωση, μετά από τρία χρόνια.

Οι γυναίκες 40 ετών και κάτω αναλογούσαν στο μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που υποτροπίασαν: είχαν εξαπλάσιο κίνδυνο να επανεμφανίσουν τα συμπτώματα, έναντι των γυναικών που έκαναν εμβολισμό μετά τα 40.

Η Δρ Τζιοβάννα Τροπεάνο εξηγεί ότι το αποτέλεσμα δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οι γυναίκες μετά τα 40 βρίσκονται κοντά στην εμμηνόπαυση, οπότε τα ινομυώματα συρρικνώνονται από μόνα τους. Αλλά οι νεότερες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη απόσταση από την εμμηνόπαυση, άρα είναι λογικό να υποτροπιάσουν, καθώς η εμμηνορρυσία εξελίσσεται κανονικά.

Εξάλλου, τα ινομυώματα που εμφανίζονται σε νεαρότερη ηλικία είναι συνήθως και πιο σοβαρά.

health.in.gr