Ύπνος

Αναζήτηση

Ύπνος

 

Ο ύπνος είναι μια φυσιολογική, περιοδική κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώνεται προσωρινή μεταβολή της συνείδησης του εξωτερικού κόσμου και επακόλουθη μείωση της μυϊκής δραστηριότητας, του μεταβολισμού και της ανταπόκρισης σε ερεθίσματα.

Που χρειάζεται ο ύπνος

Ο ύπνος είναι σημαντική αναζωογονητική διαδικασία, καίρια για τη σωματική και πνευματική μας υγεία και για την επιβίωση μας.  Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για τη μνήμη μας, για την διαδικασία της μάθησης και τη λειτουργία της σκέψης, για να έχουμε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και να μην είμαστε ευάλωτοι σε νοσήματα, για να ξεκουράζονται οι νευρώνες μας και να λειτουργεί βέλτιστα το νευρικό μας σύστημα, για να εκκρίνεται αυξητική ορμόνη και να αναπτυσσόμαστε σωστά, για καλύτερη κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση, για να έχουμε καλή διάθεση και κοινωνική συμπεριφορά, για να είμαστε λειτουργικοί, για να αποβάλουμε το στρες και την ένταση, κλπ.

Δυστυχώς, ο χρόνος που περνάμε όλο και μειώνεται στη σύγχρονη κοινωνία και προβλήματα ύπνου αντιμετωπίζουν όχι μόνο οι ενήλικες αλλά και οι έφηβοι και τα παιδιά, με προβλήματα ανεπαρκούς ποσότητας ύπνου και δυσκολία στο να αποκοιμηθούν.

Το χειρότερο πράγμα στον κόσμο’, είχε πει ο Φ. Σκοτ ​​Φιτζέραλντ, ‘είναι να προσπαθείς να κοιμηθείς και να μην μπορείς’. Δυστυχώς, για πολλούς συνανθρώπους μας, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου είναι ένα πολύ πραγματικό πρόβλημα που μπορεί, όντως, να μοιάζει σαν το χειρότερο πράγμα που υπάρχει.

Ο ύπνος είναι μια ζωτικής σημασίας συνιστώσα της γενικής κατάστασης της υγείας. Επηρεάζει την ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Ο ύπνος είναι ένα ανθρώπινο προνόμιο που συχνά επηρεάζεται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, καθώς και από διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια. 

10 εντολές για καλό ύπνο

Εκτός από τα κλινικά προβλήματα, και οι κακές συνήθειες μπορούν να ελαττώσουν δραστικά την ποιότητα του ύπνου μας.  Για να βελτιώσουμε τη συνολική μας ευεξία και τον ύπνο μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ακόλουθες 10 εντολές:

1. Καθιερώστε μια τακτική ώρα που πέφτετε για ύπνο και μια τακτική ώρα που ξυπνάτε.
2. Αν σας αρέσει ο μεσημεριανός ύπνος, φροντίστε να μην υπερβαίνει τα 45 λεπτά.
3. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ 4 ώρες πριν τον ύπνο και μην καπνίζετε.
4. Αποφύγετε την καφεΐνη 6 ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό περιλαμβάνει καφέ, τσάι και πολλά αναψυκτικά, καθώς και τη σοκολάτα.
5. Αποφύγετε τα βαριά, πικάντικα ή πλούσια σε πρόσληψη ζάχαρης τρόφιμα 4 ώρες πριν τον ύπνο. Προτιμήστε ένα ελαφρύ σνακ πριν πέσετε στο κρεβάτι.
6. Να ασκείστε τακτικά, αλλά όχι αμέσως πριν κοιμηθείτε.
7. Φροντίστε το κρεβάτι σας να είναι άνετο.
8. Φροντίστε το δωμάτιο σας να αερίζεται καλά και να έχει σωστή θερμοκρασία.
9. Φροντίστε να αποκλείσετε πηγές θορύβου και φωτός.
10. Να θυμάστε πως το κρεβάτι μας είναι για τον ύπνο, όχι για εργασία ή αναψυχή.