Επιπεφυκίτιδα

Αναζήτηση

Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα είναι μια ασθένεια του ματιού. Τα είδη της επιπεφυκίτιδας είναι: 

1. Αλλεργική (μη λοιμώδης) που οφείλεται σε αντίδραση των ματιών σε παράγοντα που ερεθίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει έντονη φαγούρα και τα μάτια πρήζονται και κοκκινίζουν. Συνήθως οφείλεται στο περιβάλλον ή από μακιγιάζ και βαφές. 

2. Ιογενής επιπεφυκίτιδα (λοιμώδης) που οφείλεται σε μικροοργανισμούς και είναι πολύ εύκολα μεταδοτική. Τα συμπτώματα είναι πυώδη έκκριση των ματιών δηλ. το τσίμπλιασμα το οποίο είναι συνεχές και άφθονο, κοκκίνισμα και πόνος στα μάτια. 

3. Επιπεφυκίτιδα από το μικρόβιο του έρπη. Η θεραπεία ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση και πάντα με έγκριση του οφθαλμίατρου. Αυτό που βοηθάει είναι συνεχές πλύσιμο των ματιών με σαπούνι (αντιβακτηριακό και με ουδέτερο pH), και κρύο νερό, όπως επίσης και πολλά τεχνητά δάκρυα. 

Για τις ιογενείς περιπτώσεις συνήθως δίδεται από τον γιατρό και κολλύριο που περιέχει αντιβιοτικό και κορτιζόνη. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση διότι σε ελάχιστες περιπτώσεις ανεβάζει την πίεση του ματιού ή και προκαλεί καταρράκτη. 

Για τον ιο του έρπη δίδεται συγκεκριμένο φάρμακο για την θεραπεία του εφόσον όμως διαγνωσθεί ο συγκεκριμένος ιός. Σε περίπτωση που μάθουμε ότι κάποιος στο κοντινό ή οικογενειακό περιβάλλον έχει τον ιό πρέπει να μην τον αγγίζουμε τον ίδιο αλλά και τα αντικείμενα που έχει ακουμπήσει. Προληπτικά πλένουμε καλά τα χέρια μας στο τέλος της συνάντησης. Η διάρκεια της ασθένειας είναι από 7 μέχρι και 20 μέρες