Η συχνότητα της πολυανθεκτικής φυματίωσης δημιουργεί επιστημονικές ανησυχίες

Η συχνότητα της πολυανθεκτικής φυματίωσης δημιουργεί επιστημονικές ανησυχίες

Ανησυχητικό αριθμό κρουσμάτων φυματίωσης στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική η οποία είναι ανθεκτική σε τέσσερα ισχυρά αντιβιοτικά φάρμακα, καταγράφει διεθνής επιστημονική ομάδα.

Σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Lancet, αναφέρεται ότι οι ερευνητές βρήκαν ότι η αναλογία τόσο της πολυανθεκτικής φυματίωσης (MDR-TB) όσο και της εξαιρετικά πολυανθεκτικής φυματίωσης (XDR-TB) είναι υψηλότερη απ' ό,τι πίστευαν και απειλείται η παγκόσμια προσπάθεια για να περιοριστεί η διάδοση της ασθένειας.

«Οι περισσότερες διεθνείς συστάσεις για τον έλεγχο της φυματίωσης έχουν γίνει με προϋπόθεση ότι η MDR-TB θα βρίσκεται γύρω στο 5%. Όμως τώρα το ποσοστό της είναι 10 φορές υψηλότερο σε ορισμένα μέρη, όπου σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς μεταδίδουν στελέχη της MDR», αναφέρει σ' ένα σχόλιό του στη μελέτη ο Δρ Σβεν Χόφνερ του Σουηδικού Ινστιτούτου Ελέγχου Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

Η φυματίωση είναι ήδη μια πανδημία που το 2010 έπληξε 8,8 εκατ. ανθρώπους και στοίχισε τη ζωή σε 1,4 εκατ. Η ανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση είναι πιο δύσκολη και δαπανηρή στην αντιμετώπισή της από τη συνηθισμένη φυματίωση και είναι συχνότερα θανατηφόρα.

Η θεραπεία ακόμη και της συνηθισμένης φυματίωσης είναι μια μακρά διαδικασία. Οι ασθενείς χρειάζεται να παίρνουν ένα κοκτέιλ ισχυρών αντιβιοτικών επί έξι μήνες. Πολλοί ασθενείς δεν ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους και αυτό είναι ένας παράγοντας που έχει τροφοδοτήσει τη διάδοση των μορφών της νόσου που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα.

Οι θεραπείες της πολυανθεκτικής φυματίωσης μπορεί να κοστίσουν 200 φορές περισσότερα από αυτές της συνηθισμένης φυματίωσης, δήλωσε ο Δρ Τομ Ίβανς, επικεφαλής των επιστημόνων της Aeras, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που αναπτύσσει νέα εμβόλια κατά της φυματίωσης. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όπως κώφωση και ψύχωση.

Στις ΗΠΑ, η θεραπεία της πολυανθεκτικής φυματίωσης μπορεί να κοστίσει 250.000 δολάρια ή και περισσότερα για κάθε ασθενή. Σε πολλές φτωχότερες χώρες, το κόστος είναι καταστροφικό για τα συστήματα υγείας και τις οικογένειες των ασθενών.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ