Τρώγοντας για δύο κατά την εγκυμοσύνη - Μύθος ή πραγματικότητα;

Τρώγοντας για δύο κατά την εγκυμοσύνη - Μύθος ή πραγματικότητα;

Η υγιεινή διατροφή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας είναι πιο σημαντική από ποτέ! Χρειάζεστε περισσότερες πρωτεϊνες, σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ από ότι πριν.
Επίσης, χρειάζεστε περισσότερες θερμίδες. Όμως η έννοια του “τρώγοντας για δύο” δεν σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιάσετε τις μερίδες σας και την πρόσληψη θερμίδων.
Αντίθετα, σημαίνει ότι οι τροφές που τρώτε είναι η κύρια πηγή θρεπτικών συστατικών για το μωρό σας. Ένα διαιτολόγιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι στη φάση αυτή πιο σημαντικό από ποτέ! 
Λογικά και ισορροπημένα γεύματα σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση και δραστηριότητα αποτελούν την καλύτερη «συνταγή» για ένα καλό επίπεδο υγείας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας.
 
Παίρνοντας κιλά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ορθή αύξηση του σωματικού σας βάρους εξαρτάται από τον δείκτη μάζας σώματος που είχατε πριν από αυτήν. Το Ινστιτούτου Ιατρικής των Η.Π.Α μας δίδει αυτές τις κατευθύνσεις: 
  • Εάν είχατε φυσιολογικό βάρος πριν την εγκυμοσύνη σας θα πρέπει να πάρετε περίπου 11,5 με 13,5 κιλά. 
  • Εάν είχατε λιγότερα κιλά από το φυσιολογικό προτού μείνετε έγκυος, θα πρέπει να πάρετε περίπου 13 με 18 κιλά. 
  • Εάν ήσασταν υπέρβαρες προτού μείνετε έγκυος, θα πρέπει να πάρετε περίπου 7 με 11,5 κιλά. 
  • Εάν ήσασταν παχύσαρκες πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να πάρετε περίπου 5 με 9 κιλά. 
Πάντως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε και τον προσωπικό σας ιατρό για να μάθετε αναλυτικότερα την πλέον υγιεινή για εσάς αύξηση σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη σας. 
Μία σημαντική συμβουλή είναι ότι θα πρέπει να αυξάνετε σταδιακά το σωματικό σας βάρος κατά την εγκυμοσύνη, με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης να πραγματοποιείται κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Ειδικότερα, οι ιατροί συνιστούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αυξάνουν το σωματικό τους βάρος με τον ακόλουθο ρυθμό: 
  • 1 με 2 κιλά συνολικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου      
  • 1,5 με 2 κιλά ανά μήνα για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. 
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που αυξάνουν το σωματικό τους βάρος περισσότερο από το συνιστώμενο κατά την εγκυμοσύνη τους και που δεν καταφέρνουν να χάσουν αυτά τα κιλά μέσα σε έξι μήνες από την γέννηση του μωρού τους αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας περίπου 10 χρόνια μετά. Επίσης, ευρήματα μίας έτερης μεγάλης μελέτης υποδεικνύουν ότι η μη συνιστώμενη αύξηση σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα παχυσαρκίας για το παιδί σας στο μέλλον. 

ΠΗΓΗ:
 http://www.womenshealth.gov/pregnancy/you-are-pregnant/staying-healthy-safe.cfm