Μονοξείδιο του αζώτου σε μορφή πούδρας καταπολεμά πολυανθεκτικό βακτήριο

Μονοξείδιο του αζώτου σε μορφή πούδρας καταπολεμά πολυανθεκτικό βακτήριο

Ένα νέο συστατικό που απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτο όταν εκτεθεί στο φως μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για άτομα που έχουν μολυνθεί από το θανατηφόρο πολυανθεκτικό βακτήριο Acinetobacter baumannii.

Το A.baumannii ανθεκτικό στα περισσότερα αντιβιοτικά εισβάλλει στο σώμα μέσω ανοικτών πληγών και γενικά επιτίθεται σε άτομα με ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα. Στα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνονται: πυρετός, οίδημα ή επώδυνες περιοχές στο δέρμα, ή πληγές, δύσπνοια, κεφαλαλγία και δερματικές εκδορές. Το βακτήριο καταγράφεται με αυξητική τάση ειδικά σε στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί.

Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Πραντιπ Μασαρακ από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Σάντα Κρουζ και τον τελειόφοιτο Μπράντον Χέιλμαν, ανέπτυξε ένα συστατικό που, σε εργαστηριακά πειράματα, εξάλειψε ένα πολύ ανθεκτικό στέλεχος του A.baumannii. Το συστατικό απαρτίζεται από φωτο-ενεργό νιτροσυλο-μαγγάνιο (που απελευθερώνει μονοξείδιο του αζώτου όταν εκτεθεί στο φως) που εμπεριέχεται είτε σ’ ένα πουδρώδες πυριτικό υλικό είτε σε αργυροπυριτικό υλικό. Η πούδρα σχεδιάστηκε ώστε να είναι σε ψεκαζόμενη μορφή και να εφαρμόζεται απευθείας στην πληγή, απελευθερώνοντας έτσι το μονοξείδιο του αζώτου και εξοντώνοντας το βακτήριο με την έκθεση στο φως.

Ο Δρ Μασαρακ εξηγεί ότι η μέθοδος αυτή είναι καινοτόμος διότι το υποπροϊόν της αντίδρασης του μονοξειδίου του αζώτου δεν μπαίνει στην πληγή (κατακρατείται στην πούδρα, επιτρέποντας μόνο στο μονοξείδιο του αζώτου να μπει στον οργανισμό), εμποδίζοντας τις τυχόν παρενέργειες.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μεγάλη καινοτομία. Αν και η αντιβιοτική αντίδραση του μονοξειδίου του αζώτου στους παθογόνους οργανισμούς είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί εφικτή η διοχέτευση του τοξικού αερίου σε πληγές», υπογραμμίζει ο ερευνητής.

 

Εργαστηριακές δοκιμές

Το συστατικό που αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση του Εθνικού Ιδρύματος Επιστήμης, δοκιμάστηκε στο A.baumannii που ερευνητές καλλιέργησαν σε εργαστηριακές ταινίες, επιτρέποντας στο βακτήριο να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει αποικίες όπως και στην περίπτωση των δερματικών και των λοιμώξεων των μαλακών ιστών του σώματος. Το στέλεχος του βακτηρίου που χρησιμοποιήθηκε για το πείραμα, απομονώθηκε από στρατιώτη που είχε τραυματιστεί στο Αφγανιστάν και είχε διαπιστωθεί ότι ήταν ανθεκτικό σε εννέα από τα 11 αντιβιοτικά που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της θεραπείας.

Στην συνέχεια, οι επιστήμονες πρόσθεσαν την πούδρα (με ή χωρίς το ενεργό συστατικό) στα εργαστηριακά δισκία και τα εξέθεσαν σε 100 mw ανά τετραγωνικό εκατοστό φωτός (περίπου η ποσότητα φωτός μιας ηλιόλουστης μέρας) και εντός 24 ωρών το βακτήριο είχε πλήρως εκκαθαριστεί, όταν ήρθε σε επαφή με το ενεργό συστατικό. Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να αναπτύξουν την ίδια βακτηριακή καλλιέργεια που είχε εκτεθεί στο συστατικό, δεν τα κατάφεραν, αποδεικνύοντας έτσι ότι το A.baumannii είχε εξαλειφθεί τελείως.

Μάλιστα είναι ιδιαιτέρως φιλικό και στην χρήση του το νέο συστατικό καθώς η πούδρα μπορεί να συσκευαστεί εύκολα και η μικρή απαιτούμενη ποσότητα για την επίτευξη της ίασης (ένα λεπτό φίλτρο πάνω στην πληγή), δημιουργεί ελπίδες μαζικής θεραπείας για εκατοντάδες ασθενείς. Η πούδρα μπορεί επίσης να μεταφερθεί εύκολα και να αποθηκευθεί σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες αρκεί να μη εκτίθεται στο φως.

Αυτή η μορφή μονοξειδίου του αζώτου μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ιατρικές παθήσεις, όπως ο σταφυλόκοκκος.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να δοκιμάσουν σε ζωικά μοντέλα την θεραπεία κατά του A.baumannii.

health.in.gr