Άμεση πλέον η σχέση μεταξύ παιδικού εκφοβισμού και αυτοτραυματικής συμπεριφοράς

Αναζήτηση

Άμεση πλέον η σχέση μεταξύ παιδικού εκφοβισμού και αυτοτραυματικής συμπεριφοράς

Πέμπτη 24/05/12

 

Τα παιδιά που πέφτουν θύματα εκφοβισμού εμφανίζουν τρείς φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αυτοτραυματισμούν μέχρις ότου φτάσουν στην ηλικία των 12 ετών, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα μίας νέας μελέτης.

Ομάδα ερευνητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 27 Απριλίου στο επιστημονικό περιοδικό British MedicalJournal, μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση των παιδιών που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτοτραυματικής συμπεριφοράς.

Παραδείγματα αυτοτραυματικής συμπεριφοράς των παιδιών σύμφωνα με τη μελέτη ήταν τα εξής: το κόψιμο και τα δαγκώματα στα χέρια, το ξερίζωμα μαλλιών, τα χτυπήματα στο κεφάλι αλλά και η απόπειρα αυτοκτονίας μέσω αυτοστραγγαλισμού.

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγμα δίδυμων παιδιών τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ του 1994 και του 1995 στην Αγγλία και την Ουαλία.

Έξι μήνες προτού φτάσουν στα 12α γενέθλια τους, αξιολογήθηκε ο κίνδυνος αυτοτραυματισμού τους. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες για 2.141 παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι 237 παιδιά είχαν πέσει θύμα εκφοβισμού. Από αυτά τα παιδιά, το 8% προέβη σεαυτοτραυματικές πράξεις. Σε αντίθεση, από τα 1904 παιδιά που δεν είχαν πέσει θύμα εκφοβισμού μόλις το 2 τοις εκατό είχε προβεί σε αυτοτραυματικές πράξεις.

Μεταξύ των παιδιών που είχαν πέσει θύμα εκφοβισμού, οι συγγραφείς της μελέτης υπογράμμισαν και άλλους παράγοντες οι οποίοι αύξησαν περαιτέρων τον κίνδυνο αυτοτραυματισμού, όπως είναι οι εξής:

               - Ένα οικογενειακό ιστορικό αυτοτραυματικής συμπεριφοράς

               - Η κακομεταχείριση

               - Τα συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα

Οι ερευνητές υπογράμμισαν επίσης σε σχετική ανακοίνωση τύπου ότι τα κορίτσια εμφάνιζαν μεγαλύτερη πιθανότητα αυτοτραυματισμού από ότι τα αγόρια.

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_124584.html#