Παιδί και διαβήτης

Αναζήτηση

Παιδί και διαβήτης

26/05/12


 Ο διαβήτης τύπου 1 είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος διαβήτη στα παιδιά, αλλά πλέον ακόμη και ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζει αυξημένη συχνότητα.

 Εάν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με διαβήτη είναι λογικό ότι θα αισθανθείτε έντονη ανησυχία, όμως μερικές πληροφορίες όπως αυτές που ακολουθούν μπορούν να βοηθήσουν τόσο εσάς όσο και το παιδί σας να διαχειριστείτε με ψυχραιμία την πάθηση.

 Θα πρέπει πρωτίστως να ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώνει υγιεινές τροφές και να εκτιμήσει τα οφέλη της σωματικής άσκησης και της φυσικής δραστηριότητας.

 

Διατροφή

 Καμία τροφή δεν είναι απαγορευμένη απλώς και μόνο επειδή το παιδί σας πάσχει από διαβήτη, αλλά οι διατροφικές επιλογές αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της συνολικής διαχείρισης της πάθησης.

 Η επιλογή μίας ορθής και ισορροπημένης διατροφής θα πρέπει να αποτελέσει μέρος της συνολικής θεραπείας όπως είναι η λήψη ινσουλίνης, η εξέταση των επιπέδων γλυκόζης και η σωματική δραστηριότητα.

 Η πιο σημαντική και κύρια πληροφορία είναι ότι η διατροφή του παιδιού σας θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να συντελεί στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό του.

 Οι μερίδες θα πρέπει να είναι λογικές, και το παιδί σας θα πρέπει να διατηρεί ένα υγιές βάρος σε σχέση με το ύψος του.

 Η δυσαναλογία βάρους/ύψους ίσως καταστήσει αναποτελεσματική ακόμη και την θεραπεία ινσουλίνης.

 

Φυσική δραστηριότητα και διαβήτης

 Η φυσική δραστηριότητα, οποιασδήποτε μορφής ή έντασης, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το παιδί διατηρεί τον έλεγχο της πάθησής του.

 Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να έχουν έντονη κίνηση στη ζωή τους και ίσως θα ήταν χρήσιμο να εγκαινιάσετε κάποιες οικογενειακές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν φυσική δραστηριότητα (παιχνίδια, τρέξιμο, περιπάτους).

 Είναι πολύ γνωστό ότι η φυσική δραστηριότητα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, να εμποδίσει την πρόσληψη βάρους, να βελτιώσει την καρδιακή λειτουργία και να ρίξει την αρτηριακή πίεση.

 Τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να αφιερώνουν τουλάχιστον μία ώρα ανά ημέρα στην ήπια φυσική δραστηριότητα, όπως το ζωηρό περπάτημα, τα ενεργητικά παιχνίδια, τον χορό και τα αθλήματα.

 Η φυσική δραστηριότητα αυξάνει την ποσότητα γλυκόζης που χρησιμοποιείται από τους μύες για την ενέργεια και έτσι ορισμένες φορές μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

 Η ενεργητική ζωή βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά και η συχνή φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στο να μειωθεί η ποσότητα ινσουλίνης που λαμβάνει το παιδί σας.

 Η ενεργητική ζωή επίσης βοηθά σημαντικά στην διατήρηση του ορθού σωματικού βάρους του παιδιού σας σε αναλογία με το ύψος του, που συντελεί ως αποτέλεσμα στον καλύτερο έλεγχο του διαβήτη.


Πηγή: http://www.diabetes.org.uk/