Εγκυμοσύνη: Τα προβλήματα της κατανάλωσης αλκοόλ

Αναζήτηση

Εγκυμοσύνη: Τα προβλήματα της κατανάλωσης αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του παιδιού.

Τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του εμβρύου φτάνουν στο ίδιο επίπεδο με της μητέρας που το έχει καταναλώσει. Όμως το έμβρυο επηρεάζεται περισσότερο μιας και το συκώτι του δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο και δεν μπορεί να μεταβολίσει το αλκοόλ όσο εύκολα και γρήγορα όσο ένας ενήλικας.

Από τα σοβαρότερα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσει η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη είναι το εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο. Το συγκεκριμένο σύνδρομο επηρεάζει σοβαρά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά τη ζωή ενός παιδιού.

Αντιμετωπίζει προβλήματα ανάπτυξης λόγω του ελλιπούς σωματικούς βάρους κατά τη γέννηση του.

Υπάρχει περίπτωση να παρουσιάσει αλλοιώσεις στα χαρακτηριστικά του προσώπου του π.χ. μικροκεφαλία, αλλά και σωματικές ανωμαλίες σε πολλά άλλα μέρη όπως στους μύες του, την καρδιά και τα νεφρά του.

Εξίσου σοβαρά είναι και τα προβλήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που μπορούν να οδηγήσουν σε αναπτυξιακή υστέρηση, μαθησιακές δυσκολίες, σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Το πόσο αλκοόλ μπορεί να καταναλώνει μια έγκυος γυναίκα δεν μπορεί να καθοριστεί εφόσον εξαρτάται από τον οργανισμό που διαθέτει, την ηλικία, την συστηματικότητα κατανάλωσης και μερικούς άλλους παράγοντες.

Το σίγουρο όμως είναι πως ο κίνδυνος από το αλκοόλ για το έμβρυο είναι μεγαλύτερος στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης καθώς το αλκοόλ επηρεάζει την σωματική αλλά και εγκεφαλική του ανάπτυξη.

Ας μην ξεχνάμε επίσης την μεγαλύτερη πιθανότητα για αποβολή ή πρόωρη γέννηση.

Πηγή: www.gonimotita.org/