Περισσότερα μικρόβια στα γραφεία των ανδρών

Περισσότερα μικρόβια στα γραφεία των ανδρών

Περισσότερο βρόμικα και πιο φορτωμένα με μικρόβια είναι τα γραφεία των ανδρών, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που κατέδειξε επίσης ότι το πιο μολυσμένο αντικείμενο σε ένα γραφείο είναι το τηλέφωνο και όχι το πληκτρολόγιο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιόρνια-Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Σκοτ Κέλι, συμπέραναν ότι οι γυναίκες είναι πιο σχολαστικές με τους κανόνες υγιεινής και στο γραφείο τους, αλλά και πιο συνεπείς με τους κανόνες προσωπικής υγιεινής –πλένουν τα χέρια τους πιο τακτικά από τους άνδρες.

Οι επιστήμονες έκαναν τις συγκρίσεις αναλύοντας 450 δείγματα από τις επιφάνειες 90 γραφείων από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και διαπίστωσαν ότι τα ανδρικά γραφεία φιλοξενούσαν μεγαλύτερες ποσότητες μικροοργανισμών (σε ποσοστό 10% έως 20%) σε σχέση με τα γυναικεία, αν και η σύνθεση των βακτηρίων δεν διέφερε ανάμεσα στα δύο φύλα.

Συνολικά εντόπισαν περίπου 550 γένη βακτηρίων πάνω στα γραφεία και τα πιο πολλά προέρχονταν από το ανθρώπινο δέρμα και τις κοιλότητες του ανθρώπινου σώματος (ρουθούνια, στόμα κ.α.).

Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι αποικίες των βακτηρίων στα τηλέφωνα και τις καρέκλες σε σχέση με τις επιφάνειες των γραφείων, τα πληκτρολόγια και το ποντίκι του υπολογιστή.

Φαίνεται παράξενο, αλλά σε μερικές περιπτώσεις εντοπίστηκαν βακτήρια από απομακρυσμένα εξωτικά μέρη, τα οποία προφανώς κάποιοι εργαζόμενοι έφεραν μαζί τους από τις διακοπές. Σε κάθε περίπτωση, τα περισσότερα από τα βακτήρια του γραφείου, όπως άλλωστε και του σπιτιού, είναι αβλαβή για την ανθρώπινη υγεία - όχι όμως όλα.

Ο Κέλι φρόντισε να απαλύνει την «ενοχή» των ανδρών, λέγοντας ότι γενικά τα γραφεία τους είναι μεγαλύτερα από εκείνα των γυναικών, οπότε δικαιολογείται σε ένα βαθμό να φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει, όπως είπε, επειδή συνήθως τα χέρια ή τα στόματα των ανδρών είναι μεγαλύτερα από αυτά των γυναικών, πράγμα που διευκολύνει τον αποικισμό τους από τα μικρόβια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ