Η θεραπεία του εθισμού... κρύβεται σε φάρμακο κατά του διαβήτη

Αναζήτηση

Η θεραπεία του εθισμού... κρύβεται σε φάρμακο κατά του διαβήτη

Οι άνθρωποι που επιζητούν την κατάλληλη θεραπεία κατά του εθισμού που βιώνουν, έχουν πολύ συχνά να αντιμετωπίσουν μία μακροχρόνια ακόμη και επίπονη διαδικασία απεξάρτησης. Ερευνητές, όμως, του Πανεπιστημίου Vanderbilt πιστεύουν ότι φαρμακευτική ουσία που καταπολεμά τον διαβήτη ενδέχεται να καταστήσει την όλη διαδικασία κατά τι ευκολότερη, και μπορεί να είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση του εθισμού σε διάφορες ναρκωτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης και της κοκαϊνης.

"Αυτό που καταφέραμε να δείξουμε είναι ότι ένας μηχανισμός του εγκεφάλου που είναι ήδη γνωστός για την θεραπευτική του επίδραση κατά του διαβήτη εμφανίζεται να σχετίζεται επίσης με ορισμένες εκφάνσεις εθισμού στα ναρκωτικά," δήλωσε ο Gregg Stanwood σε ανακοίνωση τύπου, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής φαρμακολογίας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt University.

Το φάρμακο έχει την ονομασία Exendin-4 και χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο του διαβήτη. Σε κλινικές δοκιμές με ζώα, το φάρμακο ελάττωσε την επίδραση ευφορίας της κοκαϊνης. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έγχυση του φαρμάκου Exendin-4 στα ζώα και βρήκαν ότι η επίδραση αναχαίτισης της επίδρασης ευφορίας παρέμενε, ανεξαρτήτως της δόσης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη φαρμακευτική θεραπεία δεν θα έχει ως αποτέλεσμα οποιεσδήποτε παρενέργειες ή θα προκαλέσει ένα νέο εθισμό στην ίδια τη νέα ουσία... Οι ερευνητές θεωρούν ότι το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να είναι αποτελεσματικό για την καταπολέμηση του εθισμού και σε έτερες ναρκωτικές ουσίες, όπως τα διεγερτικά αμφεταμίνη και μεθαμφεταμίνη.  

Οι ερευνητές στόχευσαν στη μελέτη αυτού του φαρμάκου επειδή εν γένει υπάρχει μία σημαντική αλληλοκάλυψη μεταξύ των πασχόντων από μεταβολικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, και των πασχόντων με ψυχικές νόσους, όπως ο εθισμός και η σχιζοφρένεια.

Ο Stanwood και οι συνάδελφοί του ευελπιστούν ότι τα ευρήματά τους θα ισχύσουν και στους ανθρώπους. Δοθέντος του γεγονότος ότι ο εθισμός είναι μία περίπλοκη πάθηση, με πλειάδα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων να εμπλέκονται, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι μία και μοναδική θεραπεία που θα λειτουργεί εξίσου καλά σε όλους τους ασθενείς θα συνεχίσει να συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες εφαρμογής.

Ο εθισμός θεραπεύεται στις ημέρες μας με τη συνεργική ‘δράση’ φαρμακευτικής παρέμβασης και τεχνικών τροποποίησης της συμπεριφοράς, αλλά δεν υπάρχει ένα (μοναδικό) φάρμακο το οποίο να καταπολεμά τον εθισμό.. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η φαρμακευτική αγωγή χορηγείται στους ασθενείς κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα στέρησης..

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε πρόσφατη έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Molecular Psychiatry.

http://www.medicaldaily.com/articles/12849/20121023/diabetes-drug-prove-bea-successful-treatment-addiction.htm#gtzbVdemmYBqjMFT.99