Η διατροφή του βρέφους από τους 6 έως τους 12 μήνες

Αναζήτηση

Η διατροφή του βρέφους από τους 6 έως τους 12 μήνες

Η διατροφή ενός βρέφους έως την ηλικία των 6 μηνών συνίσταται να αποτελείται (εφόσον είναι αυτό δυνατόν) από μητρικό γάλα, καθώς το βρέφος με τον θηλασμό λαμβάνει μία πλήρης τροφή εφόσον η θηλάζουσα μητέρα έχει ένα πλήρες διαιτολόγιο.

Έτσι, είναι καλό ο θηλασμός να παρατίνεται και μετά τον έκτο μήνα. Μετά από τον έκτο μήνα όμως θα πρέπει να αρχίσουμε να δίνουμε και άλλες τροφές στο βρέφος, ώστε να καλύψει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του σε διάφορα θρεπτικά συστατικά και να μάθει να μασάει το φαγητό του.

Τα βρέφη που λαμβάνουν εξανθρωποποιημένο γάλα με μπιμπερό, καλύπτουν τις ανάγκες τους τους έξι πρώτους μήνες επίσης μόνο με γάλα.

Οι λόγοι, που αποφεύγουμε να αρχίσουμε στερεά τροφή πριν από τον 5ο ή 6ο μήνα, είναι κυρίως οι γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργίες που ενδέχεται να παρουσιάσουν τα βρέφη σε ορισμένα τρόφιμα.

 

- Οι στέρεες τροφές και η χρήση τους

 

Δημητριακά: Αρχίστε με ρύζι και αργότερα με άλλα δημητριακά (κυρίως σιτάλευρο)

Χυμοί φρούτων: Ποτέ μην βράζετε τους χυμούς! Αποφύγετε απαραιτήτως την προσθήκη ζάχαρης. Μπορείτε να δίνετε ένα είδος φρούτου αλλά και εύγευστους συνδυασμούς.

Λαχανικά: Αποφύγετε τις έτοιμες παιδικές τροφές σε βαζάκια του εμπορίου

Κρέατα: Προτιμάτε κυρίως κοτόπουλο και μοσχάρι

 

- Τρόπος εισαγωγής των στερεών τροφίμων στη διατροφή του παιδιού

 

Η εισαγωγή των στερεών τροφίμων μπορεί να αρχίσει μετά τον 5ο ή 6ο μήνα ζωής ενώ συνεχίζεται ο θηλασμός ή τεχνητή γαλουχία σε ορισμένα γεύματα κάθε μέρα.

Μία βασική αρχή για το πρώτο διάστημα κατα το οποίο εισάγεται μια νέα στερεά ή ημιστερεά τροφή στη διατροφή του βρέφους είναι ότι πρέπει να δίνεται σε μικρές ποσότητες οι οποίες αυξάνονται καθημερινά.

Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί το παιδί προσαρμόζεται στη καινούρια γεύση και ελέγχεται η αντίδραση του στις νέες τροφές για πιθανή αλλεργία.

Είναι καλύτερα να δίνετε στο πρωί να δοκιμάζει τα νέα τρόφιμα το πρωί, διότι η διάθεσή του είναι καλύτερη.

Όταν δίνουμε στο παιδί μία νέα τροφή, πρέπει να παρακολουθούμε μήπως τυχόν αυτή του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα (αλλεργικό ή γαστρεντερικό).

Αν παρατηρήσουμε κάποια δυσανεξία, δεν ξαναδίνουμε τη συγκεκριμένη τροφή για κάποιο χρονικό διάστημα και την ξαναδοκιμάζουμε αργότερα.

Στην αρχή εισάγεται η στερεά τροφή σε ημίρρευστη μορφή. Η πρώτη στερεά τροφή που συνήθως τρώει το βρέφος είναι οι κρέμες από ρυζάλευρο αραιωμένο με γάλα. Στην αρχή είναι πολύ αραιωμένο και στη συνέχεια γίνεται πυκνότερο. Προσοχή: Δεν είναι σωστό να προστίθεται κρέμα ή μπισκότα στο μπιμπερό του μωρού σας.

 

Κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές:

 

-       Η καινούρια τροφή προσφέρεται στο βρέφος συνήθως στην αρχή του γεύματος χωρίς να βλέπει άλλο φαγητό.

-       Αν είναι πολύ πεινασμένο δίνουμε λίγο γάλα πρώτα.

-       Επιτρέψετε στο παιδί σας να εξετάσει το καινούριο φαγητό με τα χέρια του.

-       Αφήσετε την όρεξη του παιδιού σας να σας καθοδηγήσει. Μπορεί να μη δοκιμάσει το καινούριο φαγητό, απλώς επειδή δεν πεινάει.

-       Αν το βρέφος είναι εκνευρισμένο μπορεί να μη δεχθεί το καινούριο φαγητό.

-       Σε κανένα φαγητό του βρέφους δεν πρέπει να προσθέτετε αλάτι ή ζάχαρη!!

-       Μην πιέζετε ποτέ το βρέφος να δοκιμάσει μία καινούρια τροφή, αν δεν το θέλει. Μπορείτε, πολύ απλά, να ξαναδοκιμάσετε να εισάγετε τη νέα τροφή στη διατροφή του βρέφους σας μετά από λίγες μέρες.

 

Πηγή: Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού