Γονίδιο συνδέεται με τα επεισόδια μανίας της Διπολικής Διαταραχής

Αναζήτηση

Γονίδιο συνδέεται με τα επεισόδια μανίας της Διπολικής Διαταραχής

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι το γονίδιο που ονομάζεται NCAN σχετίζεται στενά με τις απότομες μεταβολές στη διάθεση που βιώνουν τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή.

Τα άτομα που πάσχουν από διπολική διαταραχή βιώνουν απότομες και έντονες μεταβολές στη διάθεσή τους – από καταθλιπτική διάθεση σε εξαιρετικά ενθουσιώδη διάθεση.

"Είναι ήδη γνωστό ότι το γονίδιο NCAN παίζει έναν θεμελιώδη ρόλο στη διπολική διαταραχή. Όμως, μέχρι και σήμερα η λειτουργική διασύνδεση δεν ήταν ξεκάθαρη" αναφέρει ο Καθηγητής Δρ. Markus M. Nöthen, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινης Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Για να μελετήσουν τις επιδράσεις του γονιδίου NCAN στη διπολική διαταραχή, οι ερευνητές συνέκριναν γενετικούς παράγοντες και αναφερθέντα συμπτώματα σε περισσότερους από 1.200 διπολικούς ασθενείς που υπέφεραν από καταθλιπτικά ή μανιακά συμπτώματα.

Η στατιστική αναλύση του γονιδίου σε συνδυασμό με τα παρατηρούμενα συμπτώματα έδειξε ότι η NCAN συνδέεται στενά με τα επεισόδια μανίας της διπολικής διαταραχής.

"Μέσω της ανάλυσης κατέστη ξεκάθαρο ότι το γονίδιο NCAN συνδέεται στενά και συσχετίζεται έντονα με τα συμπτώματα μανίας," ανέφερε η Καθηγήτρια Δρ. Marcella Rietschel του Κεντρικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας στο Mannheim.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν έχουν βρεί ακόμη τη σύνδεση μεταξύ του γονιδίου και της καταθλιπτικής φάσης της διπολικής διαταραχής.

Σε έτερο μέρος της μελέτης, οι ερευνητές χορήγησαν το συγκεκριμένο γονίδιο σε ποντίκια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποντικία στα οποία χορηγήθηκε το γονίδιο επιδείκνυαν πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά από τα φυσιολογικά ποντίκια. Επίσης, επιδείκνυαν συμπεριφορά που είχε ως επιδίωξη την επιβράβευση.

‘Μπορέσαμε να δείξουμε ότι αυτά τα ποντίκια δεν εμφάνιζαν καταθλιπτικά στοιχεία στις συμπεριφορές τους, αλλά μόνο μανιακά’, δήλωσε ο Καθηγητής Δρ. Andreas Zimmer, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Βόννης.

Ακόμη μία έρευνα έχει δείξει ότι η γενετική διακύμανση του γονιδίου NCAN αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή.

 

http://www.medicaldaily.com/articles/11874/20120901/genetic-link-manic-episodes-bipolar-disorder.htm#smYe3jizQIKJidl1.99