Άμεση εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Άμεση εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων

Την ανάγκη αξιοποίησης της εργαστηριακής διάγνωσης και της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας για τη μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στην Ελλάδα, που τελευταία καταγράφουν ανησυχητική αύξηση, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ), με αφορμή την Ημέρα Ευαισθητοποίησης στα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Λοιμώξεων, μέχρι σήμερα υπερβολικά πολλές ζωές τίθενται σε κίνδυνο, αφού κάθε χρόνο στην Ευρώπη τουλάχιστον 4,1 εκατομμύρια νοσηλευόμενοι προσβάλλονται από τις λοιμώξεις, με θανατηφόρα κατάληξη για 37.000 ανθρώπους.

Παράλληλα, επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Περίθαλψης προκαλώντας κάθε χρόνο 16 εκατομμύρια επιπλέον ημέρες νοσηλείας, ενώ υποβαθμίζουν τα αποτελέσματα των ακριβών θεραπευτικών αγωγών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οικονομικές απώλειες στην Ευρώπη, βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκτιμώνται περίπου στα 7 δισ. ευρώ ετησίως και αυτά αφορούν μόνο τα άμεσα σχετιζόμενα κόστη.

Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις μπορεί να εκδηλωθούν με διάφορες μορφές, με πιο συχνές την πνευμονία που προκαλείται από μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, τη λοίμωξη που προκαλείται από καθετήρα ή τη λοίμωξη χειρουργικών τραυμάτων. Η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανθρώπινης επαφής, ιατρικών οργάνων ή εξοπλισμού όπως π.χ. τα σεντόνια. Συχνά, η μόλυνση είναι βαριά και προκαλείται από μικρο-οργανισμούς ανθεκτικούς στα αντιβιοτικά, που συναντώνται συχνά στα νοσοκομεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολιτικές ελέγχου των νοσοκομειακών λοιμώξεων και η καινοτόμος τεχνολογία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις λοιμώξεις.

Ο ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας στηρίζει τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άμεση εφαρμογή μέτρων για τη μείωση των λοιμώξεων που σχετίζονται με τη νοσηλεία και τονίζει ότι «η χρήση της εργαστηριακής διάγνωσης και των καινοτόμων ιατρικών τεχνολογιών αποδεικνύεται, μέσω ευρωπαϊκών μελετών, ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νοσοκομειακών λοιμώξεων για τους ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα, συντελεί στη βελτίωση της απόδοσης της επένδυσης και της παραγωγικότητας ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαία η εφαρμογή ενιαίων πολιτικών που υποστηρίζουν τόσο τον έλεγχο των νοσηλευομένων όσο και τις σχετικές διαγνωστικές εξετάσεις στις Ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς ως μέλος της MedTech Europe (Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Συνδέσμων Εργαστηριακής Διάγνωσης & Ιατρικής Τεχνολογίας) υιοθετούμε, και παροτρύνουμε την ελληνική Πολιτεία να υιοθετήσει τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να συνεργαστούμε για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, λαμβάνοντας υπόψη και τη μελέτη για την οικονομική απόδοση των προγραμμάτων πρόληψης και ελέγχου, ώστε οι Έλληνες ασθενείς να απολαμβάνουν την ασφάλεια και τις υπηρεσίες υγείας υψηλών προδιαγραφών, όπως δικαιούνται».

Το ΔΣ του ΣΕΠ σημειώνει, βάσει της μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι «οι αριθμοί, οι στόχοι και οι προθεσμίες είναι τα βασικά μέσα για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των μέτρων κατά των νοσοκομειακών λοιμώξεων και τον προσδιορισμό ενδεδειγμένων τρόπων αποτελεσματικής απορρόφησης των σχετικών κονδυλίων, ενώ θα πρέπει να μειωθούν τα εμπόδια στην εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, πιθανώς και μέσω Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Θα πρέπει να τονιστεί ότι στις παρούσες συνθήκες όπου οι πολιτικές υγείας εστιάζουν στις συνεχείς μειώσεις κόστους, είναι σημαντική η κατανόηση της οικονομικής επιβάρυνσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων στο συνολικό κόστος περίθαλψης αλλά και της δυνατότητας μείωσής του με τον έλεγχο και την εξάλειψή τους μέσω της εργαστηριακής διάγνωσης και των νέων ιατρικών τεχνολογιών.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σχετική Έκθεση που παρουσίασε σημειώνει την αυξανόμενη ανησυχία των χωρών-μελών για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις, τόσο λόγω της έλλειψης ισχυρών και σταθερών δεδομένων από κάποιες από τις ευρωπαϊκές χώρες όσο και της έλλειψης συγκεκριμένων στόχων για την αντιμετώπισή τους, που καθιστούν δυσχερή την εκτίμηση του μεγέθους του προβλήματος και την αντιμετώπισή του, παρόλο που οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει κάποιες πολιτικές για να διαχειριστούν την ασφάλεια των νοσηλευόμενων.

health.in.gr