Πώς θα αντιμετωπίσουμε και πώς θα προφυλαχθούμε από τα κουνούπια

Πώς θα αντιμετωπίσουμε και πώς θα προφυλαχθούμε από τα κουνούπια

Οι πληθυσμοί κουνουπιών που λόγω των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας πολλαπλασιάζονται, οι διαρκώς αυξανόμενοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία που προκαλεί η εμφάνισή των εν λόγω πληθυσμών σε αρκετές περιοχές της χώρας, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης των,εξάστηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαίου 2012 στο δημαρχείο Φιλοθέης–Ψυχικού. Στις πολλές πτυχές του προβλήματος αναφέρθηκαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και διευθύντρια του ΠΜΣ: «Περιβάλλον και Υγεία. Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη και ο ερευνητής κ. Παναγιώτης Β. Πετράκης, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυσημάτων του Εργαστηρίου Εντομολογίας, Συμμετείχαν επίσης ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος Φιλοθέης-Ψυχικού κ. Βύρων Σαμαρόπουλος και ο κ. Παναγιώτης. Λαφτσής, υπεύθυνος της τμήματος Πρασίνου του δήμου. Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν η κ. Αντύπα και η κ. Μουράτ.

Οι ομιλητές έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην αποφυγή της χρήσης εντομοκτόνων και στις παρενέργειες τους υπογραμμίζοντας ότι η αλόγιστη χρήση με αεροψεκασμούς χωρίς προηγούμενη συστηματική εξέταση, δημιουργεί αφενός μεγάλους κινδύνους για την υγεία των πολιτών αφετέρου, και σε πάμπολλες περιπτώσεις, κάνει τα κουνούπια πιο ανθεκτικά και επικίνδυνα. Τόνισε επίσης, την ανάγκη πληροφόρησης, ειδικότερα όσων διαμένουν στις περιοχές όπου παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις εντόμων, και στους τρόπους προστασίας οι οποίοι συμπυκνώνονται στα παρακάτω σημεία:Xρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων σε παράθυρα, φεγγίτες κ.ά, κουνουπιέρες σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως σε βρέφη μικρότερα των 2 μηνών), και στην αποφυγή εντομοκτόνων που περιέχουν πυρεθρινοειδή και κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές. Στην περίπτωση εξαιρετικής ανάγκης που πρέπει να χρησιμοποιούνται δεν θα πρέπει τα εντομοκτόνα αυτά να έρχονται σε επαφή με τον άνθρωπο και ιδιαίτερα με το δέρμα. Και ακόμη, στη χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, στην εγκατάσταση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια) και τέλος στο κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών και στην απομάκρυνση του στάσιμου νερού.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2010, εμφανίστηκε, μία από τις σημαντικότερες επιδημίες ιού του Δυτικού Νείλου καθώς διαγνώσθηκαν συνολικά 262 κρούσματα του ιού, κυρίως στη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σημειώθηκαν συνολικά 35 θάνατοι, όλοι σε υπερήλικα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Το 2011 τα συνολικά διαγνωσμένα κρούσματα ήταν 101 τόσο από περιοχές που είχαν προσβληθεί κατά τη περίοδο 2010 όσο και από άλλες περιοχές όπως είναι η Αττική, ενώ καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών. Όσον αφορά την ελονοσία που θεωρητικά μόνο έχει εξαλειφθεί στη χώρα μας, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το καλοκαίρι του 2011 εμφανίστηκε συρροή περιστατικών ελονοσίας, με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, στο δήμο Ευρώτα Λακωνίας, ενώ σποραδικά περιστατικά καταγράφηκαν επιπλέον σε Λάρισα, Εύβοια, Ανατολική Αττική και Βοιωτία. Συνολικά διαπιστώθηκαν 40 κρούσματα (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, 2012).

 

Πηγή:www.iator.gr