Εθισμός στα τυχερά παιχνίδια

Αναζήτηση

Εθισμός στα τυχερά παιχνίδια


Τα τυχερά παιχνίδια αποτελούν μέρος του ανθρώπινου πολιτισμού εδώ και πολλά χρόνια, ίσως εκατοντάδες χιλιάδες, προφανώς σε μια διαφορετική μορφή από τη σημερινή.

Αθλητικά στοιχήματα, καζίνο, διαδικτυακές χαρτοπαικτικές λέσχες, ιπποδρομίες, κυνοδρομίες, παράνομες κοκορομαχίες και κυνομαχίες είναι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να στοιχηματίζουν.

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια συνήθως  δεν ξεκινά από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά σίγουρα μπορεί να λάβει χώρα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Για πολλούς, μια μικρή ή μεγάλη “νίκη” μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζονται για  μια μεγάλη δόση αδρεναλίνης, χάνοντας την σωστή τους κρίση και την κοινή τους λογική.

Μερικά από τα συμπτώματα του προβλήματος του εθισμού στα τυχερά παιχνίδια έχουν ως εξής:

- Συνεχόμενες σκέψεις όσον αφορά τα τυχερά παιχνίδια, ψυχαναγκαστικές σκέψεις

- Άρνηση και ψέματα σχετικά με το τζόγο

- Σπατάλη οικογενειακού χρόνου και εργασιακών ωρών σε τυχερά παιχνίδια

-  Άσχημη αίσθηση μετά τον τζόγο, αλλά αδυναμία για διακοπή

- Τζόγος με τα χρήματα για βασικές ανάγκες, όπως λογαριασμούς του σπιτιού, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης

Πολλοί καταναγκαστικοί παίκτες έχουν τεράστια οικονομική επιβάρυνση. Εθισμένοι στα τυχερά παιχνίδια παραδέχονται τα οικονομικά τους προβλήματα ύστερα από μια απόπειρα αυτοκτονίας. Ως αποτέλεσμα της συντριπτικής αγωνίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων, οι σύζυγοι των παικτών έχουν υψηλότερα ποσοστά άγχους που σχετίζονται με σωματικά προβλήματα, όπως πονοκέφαλοι, αϋπνία, κατάθλιψη, εντερικά προβλήματα, άσθμα.

Το ποσοστό με τις απόπειρες αυτοκτονιών για τους/τις συζύγους των παικτών με  πρόβλημα εθισμού είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό του γενικού πληθυσμού.

Οι καταναγκαστικοί παίκτες είναι επίσης περισσότερο επιρρεπείς σε αυτοκτονικές σκέψεις και απόπειρες από οποιονδήποτε άλλο άτομο με διαφορετικό πρόβλημα εθισμού.  

Παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία σε ένα καταναγκαστικό παίκτη:

- Αϋπνία

- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

- Έλκος

- Υψηλή αρτηριακή πίεση

- Ημικρανίες

 Μαζί με άλλες στρεσογόνες καταστάσεις που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια συνδέεται επίσης με:

- Μείζων καταθλιπτική διαταραχή

- Υπομανία (ήπιο ή μέτριας βαρύτητας επεισόδιο μανίας)

- Διπολική Διαταραχή

- Πανικός και αγχώδεις διαταραχές


http://www.addictionsearch.com/treatment_articles/article/understanding-gambling-addiction_88.html