Αντιμετωπίστε το άγχος και την κατάθλιψη με Cinema Therapy

Αναζήτηση

Αντιμετωπίστε το άγχος και την κατάθλιψη με Cinema Therapy

Την τέχνη και ειδικότερα τις κινηματογραφικές ταινίες επιστρατεύουν οι ψυχολόγοι για την αντιμετώπιση του άγχους, της ανασφάλειας, της κατάθλιψης και γενικότερα της ψυχικής ανάτασης.

Το νέο «όπλο» που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι θεραπευτές είναι η κινηματογραφοθεραπεία (cinema therapy) και ήδη εφαρμόζεται στις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία με καλά αποτελέσματα.

Η νέα θεραπευτική μέθοδος αρχίζει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας σε ομάδες ανθρώπων, που επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τα στρεσογόνα προβλήματα της καθημερινότητας τους.

«Μέσα από τη διαδικασία της κινηματογραφο-θεραπείας, ο ψυχολόγος επιλέγει για τον συμβουλευόμενο ή για την ομάδα των συμβουλευομένων μία ταινία, η οποία σχετίζεται με τα θέματα που επεξεργάζονται σε εκείνη τη φάση της θεραπείας», εξηγεί η ψυχολόγος υγείας Άννα Χατζηδημητρίου, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well-Be well και συμπληρώνει «δεν συνίσταται στον καθένα να δουλέψει με μια ταινία μόνος του ή στον κάθε σύμβουλο ψυχικής υγείας να χρησιμοποιήσει το 'εργαλείο' αυτό με τους ασθενείς του».

Η κινηματογραφοθεραπεία εφαρμόζεται από εξειδικευμένους ψυχολόγους θεραπευτές και μπορεί να δώσει στον θεραπευόμενο τη διορατικότητα που του λείπει, να τον βοηθήσει να καταλάβει καλύτερα την προσωπικότητά του και να δημιουργήσει σημαντικές θεραπευτικές μεταφορές που θα αντιπροσωπεύουν την ουσία του θέματος που αντιμετωπίζει.

«Η κινηματογραφοθεραπεία είναι πολύ περισσότερα από τα να δεις απλά μια ταινία. Περιλαμβάνει τη μετέπειτα ψυχολογική-θεραπευτική συζήτηση πάνω στην ταινία, εστιάζοντας σε θέματα όπως είναι οι πιθανές ταυτίσεις με τους κινηματογραφικούς χαρακτήρες μέσω στοχευμένων ερωτήσεων και μεταφορών» συμπληρώνει η Ελίνα Πανταλέων, Συμβουλευτική Ψυχολόγος, που εφαρμόζει στην Ελλάδα τη νέα μέθοδο.

 

Σύμφωνα με τους θεραπευτές ψυχολόγους μια κινηματογραφική ταινία:

Ανοίγει «ένα νέο χώρο» για να μιλήσουμε. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι ανάμεσα στον ψυχολόγο και τον συμβουλευόμενο, αλλά και ανάμεσα στον συμβουλευόμενο και την οικογένειά του.

Συμβάλλει στην επικοινωνία και τη συνοχή της θεραπευτικής ομάδας.

Βοηθάει άτομα, τα οποία δυσκολεύονται να κατανοήσουν κάποιο πρόβλημά τους, να το δουν και να το αναγνωρίσουν σε έναν κινηματογραφικό χαρακτήρα στην οθόνη και να παρακινηθούν να κάνουν κι εκείνοι την αλλαγή

Διευκολύνει τη θεραπευτική σχέση που θα δημιουργηθεί για να μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τις δικές του ανησυχίες, οι οποίες ταυτίζονται με αυτό που είδε στην ταινία.

Στο πλαίσιο της έναρξης της εφαρμογής της νέας μεθόδου στην Ελλάδα το Κέντρο Ψυχολογίας και Προαγωγής Υγείας Live Well-Be Well, οργανώνει «Βραδιές Κινηματογραφοθεραπείας & Ποιότητας Ζωής».

 

Μερικά από τα θέματα αφορούν:

Tις συντροφικές σχέσεις

Tη στασιμότητα

Tο ρόλο της τύχης

Tα οικογενειακά προβλήματα,

Tην επικοινωνία

Tη διαχείριση του άγχους


Το πρόγραμμα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου περιλαμβάνει:

Δευτέρα 15/10: Το πεπρωμένο της ζωής: είναι γραμμένο ή είναι στα χέρια μας ν’ αλλάξουμε την ζωή μας;

Δευτέρα 22/10: Σχέση ζωής: «Νόμιζα οτι είχα βρει το άλλο μου μισό... αλλά χώρισα»

Δευτέρα 29/10: Σύντροφος: «Ποια είναι τα κατάλληλα κριτήρια για να επιλέξω τον σύντροφό μου;» 

Δευτέρα 5/11: «Θετική ψυχολογία και απόλαυση της ζωής»