Το κάπνισμα κάνει χειρότερο το hangover

Το κάπνισμα κάνει χειρότερο το hangover

Το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει το hangover μετά από μια νύχτα κατάχρησης αλκοόλ, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές χωρίς ωστόσο να μπορούν προς το παρόν να το αιτιολογήσουν.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Journal of Studies on Alcohol and Drugs, ερευνητές από το Κέντρο Μελετών για το Αλκοόλ και την Εξάρτηση του Πανεπιστημίου Μπράουν ζήτησαν από 113 φοιτητές να τηρήσουν ένα ημερολόγιο οκτώ εβδομάδων, καταγράφοντας τις συνήθειές τους ως προς το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς και τυχόν συμπτώματα hangover.

Όταν έκαναν κατάχρηση αλκοόλ (περίπου έξι κουτάκια μπίρα σε μια ώρα) όσοι κάπνιζαν, είχαν χειρότερο hangover.

Πιο συγκεκριμένα, οι φοιτητές ενός πανεπιστημίου στις μεσοδυτικές πολιτείες κατέγραψαν τον αριθμό των ποτών που ήπιαν, των τσιγάρων που κάπνισαν και τα συμπτώματα του hangover (στα οποία περιλαμβάνονταν η αίσθηση ασυνήθιστης κόπωσης, ο πονοκέφαλος, η ναυτία και η δυσκολία συγκέντρωσης).

Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν τη συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα, ώστε να διαπιστώσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, ενώ συνυπολόγισαν το βάρος και το διάστημα χρόνου που ο κάθε φοιτητής έπινε αλκοόλ.

Αναλύοντας τα στοιχεία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο είχαν καπνίσει την προηγούμενη ημέρα τόσο αυξανόταν η αίσθηση και η σοβαρότητα του hangover την επομένη, αλλά μόνο όταν είχε συμπέσει και η κατάχρηση αλκοόλ, δηλαδή 110 mg/dl αλκοόλ στο αίμα ή και περισσότερο (ποσότητα ίση με έξι κουτάκια μπίρα σε μια ώρα).

Οι ερευνητές δε μπορούν ακόμη να αιτιολογήσουν τον συσχετισμό, αλλά η μελέτη υπονοεί ότι μπορεί να αποδίδεται στην φαρμακολογική επίδραση της νικοτίνης στο νευρικό σύστημα.

Η Δρ Νταμαρις Ρονσοου εκ των συγγραφέων της μελέτης εξηγεί ότι «με τον ίδιο αριθμό ποτών, οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι πιθανότερο να έχουν hangover ή πιο έντονα συμπτώματα. Εξάλλου, το ίδιο το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο hangover. Άρα αυξάνεται έτσι κι αλλιώς η πιθανότητα να υπάρχει άμεση επίδραση του καπνίσματος με το hangover».

health.in.gr