Χαλαρώστε το παιδί σας πριν τον ύπνο

Αναζήτηση

Χαλαρώστε το παιδί σας πριν τον ύπνο


“Ο καθένας χρειάζεται μια σειρά από προβλεπόμενα βήματα κάθε βράδυ για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν», λέει ο Jill Spivack, ειδικός του ύπνου.  Έτσι και το παιδί σας, σταματώντας το από το παιχνίδι για να πάει για ύπνο μπορεί στην πραγματικότητα να του στερεί όλα αυτά  που χρειάζεται για να το οδηγήσει ομαλά σε λήθαργο. Μια καθημερινή ρουτίνα μπορεί να κάνει τα βράδια λιγότερο αγχωτικά και πολύ πιο διασκεδαστικά - για όλους.


Κάντε ένα πλάνο.

Ό τι κάνετε πριν τον ύπνο είναι ένα μίγμα προσωπικών προτιμήσεων και πρακτικότητας.  Η ρουτίνα σας μπορεί να περιλαμβάνει ένα μπάνιο, το βούρτσισμα των δοντιών, να βάλετε τις  πιτζάμες σας, να διαβάσετε μαζί με το παιδί σας ή να κουβεντιάσετε. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ρουτίνα να είναι χαλαρωτική και συνεπής.


Ρίξτε τους ρυθμούς και  χαλαρώστε.

 “Πολύ πριν ξαπλώσει για να κοιμηθεί,  το παιδί σας χρειάζεται μια διαδικασία χαλάρωσης για το σώμα του και τον εγκέφαλο του”, λέει ο  Kim West, θεραπευτής που ειδικεύεται σε θέματα ύπνου. Αυτό σημαίνει όχι σε οτιδήποτε περιλαμβάνει καφεΐνη και επίσης καθόλου χρόνο μπροστά σε οθόνες – είτε είναι υπολογιστής, τηλεόραση, βιντεοπαιχνίδια, κινητό, κ.α, για τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο. Αντί για αυτά, σκεφτείτε ένα ήπιο παιχνίδι, ανάγνωση ή συνομιλία.


Ρυθμίστε τη διάθεση….

…Με χαμηλό φωτισμό και απαλούς ήχους. “Εάν το παιδί σας χρειάζεται μουσική για να κοιμηθεί, χρησιμοποιήστε μόνο μουσική – χωρίς στίχους”, λέει ο West. Σημαντικό επίσης είναι τα παιδιά να παραμένουν στην διάθεση και στο περιβάλλον του ύπνου, διαβάζοντας π.χ. παραμύθια στο δωμάτιό τους – και όχι στο δικό σας-. Αντισταθείτε σε όλους τους  λόγους που θα τα κάνουν να αφήσουν  το υπνοδωμάτιο τους.


Παραμείνετε σταθεροί.

 Ακολουθώντας την ίδια ρουτίνα κάθε βράδυ, πραγματικά καθιστά φυσικά ευκολότερο για το παιδί σας να κοιμηθεί, δίνοντας ερεθίσματα στο σώμα του  να εκκρίνει ορμόνες που προκαλούν τον ύπνο. Και αν το παιδί σας γνωρίζει ότι είστε τυπικοί με τους κανόνες, θα είναι λιγότερο πιθανό να καθυστερήσει να πάει για ύπνο, καθιστώντας τον ύπνο ομαλότερη διαδικασία και πιο ευχάριστη για όλους.

Δεν υπάρχει μια και μοναδική ρουτίνα ύπνου που πρέπει να ακολουθήσετε και η οποία ταιριάζει σε όλους. Μερικές μητέρες ακολουθούν μια απλή διαδικασία, ενώ άλλες μετατρέπουν την βραδινή ώρα του ύπνου σε κάτι μαγικό. Δημιουργήστε τη δική σας ρουτίνα συνδυάζοντας μερικές από τις παρακάτω επιλογές ή προσθέστε και δικές σας:

Μπάνιο- Στόχος είναι  ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο και όχι παιχνίδι με μανιακό πιτσίλισμα.

Βούρτσισμα δοντιών- Είναι σημαντικό για λόγους υγείας, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα βοηθήσει επίσης να στέλνει στο σώμα το σήμα “ώρα για ύπνο”.

Πλύσιμο προσώπου-Περισσότερα σήματα για το παιδί σας ότι είναι ώρα για ύπνο.

Ώρα για τουαλέτα και ένα ποτήρι νερό- Μια τελευταία ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα πριν από το κρεβάτι και να γεμίσει ένα μικρό ποτήρι νερό. Έχοντας δίπλα στο κρεβάτι του νερού θα σας βοηθήσει να αποκρούσετε τη ζήτηση για νερό αργότερα.

Επιλογή πυτζάμας- Δώστε στο παιδί σας μια αίσθηση ελέγχου όσον αφορά τον ύπνο, αφήνοντας να επιλέξει μόνο του, περιορίζοντας τις επιλογές πάντα σε δύο ή τρεις.

Επιλογή βιβλίου-  Αφήστε το ξανά να έχει τον έλεγχο επιλέγοντας ανάμεσα σε δύο ή τρία βιβλία για να διαβάσετε.

Γιόγκα πριν τον ύπνο- Διαλέξτε κάποιες  φιλικές για το παιδί στάσεις γιόγκα πριν τον ύπνο, για να χαλαρώσουν το σώμα του.

 Ήσυχη συζήτηση- Επικοινωνήστε με το παιδί σας, μιλώντας για την ημέρα του  ή να μοιραστεί μαζί σας κάποια δημιουργική σκέψη. Παραδείγματος χάριν, να διαλέξει ένα όνειρο και να αποφασίσει τι θα ονειρευτεί απόψε.

 Διάβασμα- Διαβάστε στο παιδί σας, αποφεύγοντας όμως να πέσετε στην παγίδα "άλλη μία ιστορία" που θα καθυστερεί συνεχώς τον ύπνο.

Νανούρισμα- Τραγουδήστε σιγά ή ψιθυρίστε το αγαπημένο νανούρισμα του παιδιού σας.

Προσευχή- Αυτό μπορεί να είναι μια  θρησκευτική προσευχή ή απλά μερικά  λόγια ευχαριστίας.

 Πείτε καληνύχτα –Ο ένας στον άλλο…αλλά και  στο φεγγάρι, τα αστέρια, το αρκουδάκι - αφήστε το παιδί σας να σκεφτεί ότι θέλει.

Σκεπάστε το και δώστε φιλί για καληνύχτα- έτσι ώστε να πάτε και οι δύο για ύπνο με αίσθημα τρυφερότητας και ζεστασιάς.

http://www.parenting.com/article/14-happy-bedtime-rituals?page=0,0