Η.Π.Α: Η αύξηση της φορολόγησης των τσιγάρων βοηθά σημαντικά τους βαριά καπνιστές

Αναζήτηση

Η.Π.Α: Η αύξηση της φορολόγησης των τσιγάρων βοηθά σημαντικά τους βαριά καπνιστές


Όταν ανέρχονται τα ποσοστά φορολόγησης στα τσιγάρα, οι επονομαζόμενοι ‘βαριά καπνιστές’ συγκεντρώνουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν από ότι οι ελαφριά καπνιστές, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο St. Louis της Αμερικής από την Πανεπιστημιακή Σχολή Ιατρικής του Washington.

"Οι περισσότεροι ιατροί και ερευνητές θεωρούσαν ότι οι εν λόγω ‘βαριά’ καπνιστές θα επιδείκνυαν και τη μεγαλύτερη αντίσταση στις συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών των τσιγάρων’, δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Patricia A. Cavazos-Rehg, PhD. "Πολλοί πίστευαν ότι η συγκεκριμένη ομάδα ‘προοριζόταν’ να συνεχίσει να καπνίζει πολύ για πάντα, αλλά στην πραγματικότητα η μελέτη μας καταδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Αυτά είναι πολύ καλά νέα’.

Η Cavazos-Rehg και η ερευνητική της ομάδα ανέλυσαν μία υποομάδα δεδομένων που προέρχονταν από μία μεγάλη μελέτη η οποία διερεύνησε τον επιπολασμό της χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών καθώς και τις σχετιζόμενες με αυτήν ψυχιατρικές και παθολογικές παθήσεις. Η μελέτη είχε ως δείγμα 7.068 καπνιστές που ερωτήθηκαν για το πόσο καπνίζουν. Τρία χρόνια αργότερα, οι ερευνητές ρώτησαν τους καπνιστές για το ίδιο ζήτημα.

"Οι μέσες απαντήσεις έδειξαν ότι όλοι οι καπνιστές μείωσαν τον αριθμό των τσιγάρων’’ αναφέρει η Cavazos-Rehg, "Όμως η ανάλυση παραγόντων μεταξύ της αλλαγής των τιμών από τις αυξήσεις φόρων και της κατανάλωσης τσιγάρων έδειξε ότι οι πλέον βαριά καπνιστές αντέδρασαν στις αυξήσεις των τιμών με το να προβούν στις πιο δραστικές μειώσεις’.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Tobacco Control.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα άτομα που κάπνιζαν 40 τσιγάρα (δύο πακέτα τσιγάρων) ημερησίως αναμενόταν βάση ενός προβλεπτικού μοντέλου να μειώσουν κατά 11 τον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν ημερησίως με την υπόθεση ότι δεν προυπήρξε αύξηση της τιμής των προϊόντων καπνού.

Όμως σε πολιτείες όπου οι φόροι καπνίσματος αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 35 τοις εκατό, οι βαριά καπνιστές ελάττωσαν τη καθημερινή τους κακή συνήθεια κατά 14 τσιγάρα ανά μέσο όρο.

 

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121130094732.htm