Αδέλφια και ανταγωνισμός

Αναζήτηση

Αδέλφια και ανταγωνισμός


Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο αδελφικός ανταγωνισμός και η αντιπαλότητα είναι μια φυσιολογική συναισθηματική κατάσταση στα παιδιά. Τα παιδιά ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την έγκριση και την αγάπη των γονιών τους.

Στην πραγματικότητα, τα ενήλικα παιδιά συνεχίζουν να αισθάνονται ακόμη ανταγωνιστικά σχετικά με την προσοχή των γονέων τους. Αυτό που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι πώς να συνυπάρχουν μαζί και να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους ώστε να συνεχίσουν να έχουν μια σωστή σχέση και σαν ενήλικες.


Ορισμένοι τρόποι ώστε να μειωθεί η αντιπαλότητα μεταξύ των παιδιών μέσα στο σπίτι είναι οι εξής:


1.Μην επιλέγετε ανάμεσα στα παιδιά σας.

Κατά τη διάρκεια αδελφικών συγκρούσεων οι γονείς πρέπει να συμβουλεύουν τα παιδιά σχετικά με το πώς θα λύσουν το πρόβλημα τους, αντί να αποφασίζουν ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Η επιλογή ανάμεσα στα παιδιά σας αυξάνει την αντιπαλότητα.

Αν το παιδί σας παραπονεθεί για τον αδελφό/αδελφή του, συμβουλέψτε το να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους. Δεν χρειάζεται να παρακολουθούμε  και να συμμετέχουμε σε όλες τις φιλονικίες τους, ακόμα και αν μας το ζητάνε.  Αντί για αυτό, βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν την δεξιότητα του συμβιβασμού, να είναι δίκαια, να μην έχουν απαιτήσεις και να μάθουν να μοιράζονται.


2. Μην βάζετε τα παιδιά σας στους ρόλους του “κακού” και του “καλού” παιδιού.

Να προσέχετε τους ρόλους τους οποίους συνηθίζεται να βάζετε τα παιδιά σας. Κανένα παιδί δεν είναι μόνοκακόή μόνοκαλό”. Είναι πολύ πιθανό το “κακό” παιδί να ζηλεύει τη γονική αποδοχή που δέχεται το “καλό” παιδί.

Το “κακό παιδί” είναι συνήθως το μόνο που τιμωρείται. Ο κίνδυνος της κατηγοριοποίησης ενός παιδιού ως το “κακό” είναι ότι εκείνο θα σταματήσει να προσπαθεί να κάνει οτιδήποτε σωστά επειδή είναι πάντα εκείνο που κατηγορείται για οποιαδήποτε προβλήματα μεταξύ στα αδέλφια. Το “καλό παιδί” παίρνει πολλή ικανοποίηση από αυτό και ενίσχυση από το γονέα του ρόλου ως το “καλό παιδί”.

Μερικές φορές το “κακό παιδί” είναι το πιο ειλικρινές συναισθηματικά από τα αδέλφια.  Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην αποφασίζουμε ποιος είναι σωστός ή λάθος κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης αλλά να προτρέπουμε  τα παιδιά μας να βρουν έναν τρόπο να την λύσουν.


3. Δείξτε τους τον τρόπο να αντιμετωπίζουν τα πειράγματα.

Ένα άλλο κοινό πρόβλημα ανάμεσα στα αδέλφια είναι τα πειράγματα. Βοηθήστε τα να τα αντιμετωπίζουν  είτε με το να τα αγνοούν, είτε με το να ανταποδίδουν το πείραγμα ή να συμφωνούν με αυτό απαντώντας με χιουμοριστικό τρόπο.

Έτσι και πάλι, είναι καλύτερα να τα παροτρύνετε  να λύνουν το θέμα μεταξύ τους, και εάν δεν μπορούν, ζητήστε τους να κάνουν διάλειμμα,  μέχρι να μπορέσουν να ξαναεπικοινωνήσουν  σωστά. Αν η σύγκρουση οδηγήσει σε σωματικό τσακωμό, διαχωρίστε τους μέχρι να ηρεμήσουν. Αν θέλετε να τους μάθετε πώς να αντιμετωπίζουν μια κατάσταση πιο αποτελεσματικά, περιμένετε έως ότου καθένας έχει ηρεμήσει.


4. Αναπτύξετε την κουλτούρα της λογοδοσίας στην οικογένειά σας.

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας πως πρέπει να είναι τα ίδια υπόλογα για τις δικές τους πράξεις. Όπως για παράδειγμα δεν φταίει ο μεγαλύτερος αδελφός για τις πράξεις που κάνουν τα μικρότερα παιδιά.


5. Μην κάνετε το λάθος να αγνοείτε το παιδί που συμπεριφέρεται καλά.

Το να έχει ένα παιδί να παίζει το ρόλο του “καλού παιδιού” είναι και αυτό προβληματικό. Προσέξτε το παιδί που συμπεριφέρεται σωστά να μην αγνοείται. Να θυμάστε ότι οι συμπεριφορές που αγνοούνται μειώνονται, ενώ ενισχύονται οι συμπεριφορές που θα λαμβάνουν την  προσοχή.  


6. Ως γονείς, γίνεται παράδειγμα στα παιδιά σας πώς να επιλύουν τα προβλήματα και τις διαφωνίες με σεβασμό και με τρόπους μη επιθετικούς.

Εσείς είστε το ισχυρότερο παράδειγμα για τα παιδιά σας. Δείξτε τους πως να επιλύουν τα θέματα που προκύπτουν συναινετικά.


7. Αντιμετωπίστε κάθε παιδί ως ξεχωριστό άτομο.

Η αδελφική αντιπαλότητα έχει να κάνει με τη γονική προσοχή και έγκριση. Μειώστε τον ανταγωνισμό, αντιμετωπίζοντας κάθε παιδί ως μοναδικό άτομο και δίνοντας σε κάθε παιδί την προσοχή σας και την αγάπη σας. Βεβαιωθείτε ότι κάθε γονιός ξοδεύει χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά, κάνοντας κάτι που το παιδί απολαμβάνει.

Να θυμάστε ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολεμήσετε τις αντιπαλότητες μεταξύ των παιδιών σας είναι να λέτε στο κάθε παιδί ξεχωριστά γιατί το αγαπάτε, τι το κάνει μοναδικό στα μάτια σας και γιατί είναι ξεχωριστό για εσάς.

http://www.selfhelpmagazine.com/article/a-sibling-rivalry