Συμβουλές για τις πρώτες ημέρες ζωής του παιδιού σας

Συμβουλές για τις πρώτες ημέρες ζωής του παιδιού σας

Το Υπουργείο Υγείας στην έκδοση ‘Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού’ μας παρέχει κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε κατά τις πρώτες ημέρες ζωής του μωρού μας, και οι οποίες βοηθούν τόσο στη προστασία της υγείας του όσο και στην ψυχική και συναισθηματική του ανάπτυξη:

 

-          Ακούστε με προσοχή τις συμβουλές του παιδιάτρου και ζητήστε να σας λύσει κάθε απορία, όσο απλή και αν σας φαίνεται.

-          Περιποιηθείτε τον ομφαλό του νεογνού με καθαρό οινόπνευμα ή άλλο αντισηπτικό διάλυμα 2-3 φορές την ημέρα. Πλένετε το βρέφος με νερό από τη μέση και κάτω χωρίς να βρέξετε τον ομφαλό.

-          Πριν κλείσει ο ομφαλός του βρέφους μπορείτε να κάνετε μπάνιο σε ολόκληρο το σώμα με σφουγγάρι (πλύσιμο και ξέπλυμα). Όταν επουλωθεί ο ομφαλός του μπορείτε να το βάζετε μέσα σε νερό κάθε μέρα.

-          Η θερμοκρασία του δωματίου του να είναι 18-22 βαθμοί Κελσίου για το τελειόμηνο και λίγο πιο υψηλή 24-26, για το πρόωρο. Αερίζετε συχνά το δωμάτιο του μωρού, το οποίο πρέπει να είναι φωτεινό και στολισμένο με έντονα χρώματα.

-          Το τελειόμηνο βρέφος αισθάνεται όπως και εσείς, γι’ αυτό πρέπει να το ντύνετε ανάλογα με το δικό σας ντύσιμο. Όσο λιγότερα ρούχα φοράει, τόσο πιο άνετα νιώθει και τόσο πιο εύκολα μπορείτε να το κρατάτε καθαρό.

-          Μην το ντύνετε με πολλά ρούχα. Ιδρώνει και νιώθει πολύ άσχημα. Το παιδί δεν αρρωσταίνει γιατί κρύωσε, αλλά γιατί κόλλησε κάποιο μικρόβιο ή ιό. Και τα ‘καλά’ ντυμένα παιδιά αρρωσταίνουν!

-          Όταν το βρέφος σας πνίγεται στο τάισμα, μην το σηκώνετε όρθιο, αλλά κρατώντας το στο πλάι με το κεφάλι προς τα κάτω, χτυπήστε ελαφρά την πλάτη του και σκουπίστε τη μύτη του από το γάλα ή άλλη τροφή.

-          Το βρέφος από πάρα πολύ μικρό καταλαβαίνει, ακούει και βλέπει, έχει ανάγκη από το χαμόγελό σας, τον ήρεμο τρόπο σας, όταν το ταϊζετε, το αλλάζετε ή το ντύνετε. Έχει ανάγκη την αγκαλιά σας και την τρυφερότητά σας. Να το κρατήσετε και να του μιλήσετε αρκετή ώρα μετά από το φαγητό του.

-          Μην το αφήνετε πολλές ώρες μόνο του. Βαριέται!

-          Βεβαιωθείτε ότι ο χρόνιος βήχας που έχει η γιαγιά ή ο παππούς ή κάποιος άλλος στο σπίτι, δεν είναι φυματίωση.

-          Μην καπνίζετε μέσα στο δωμάτιο του, γιατί και το παιδί σας καπνίζει ταυτόχρονα παθητικά.

-          Μην πηγαίνετε το βρέφος σας σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

-          Μην το φιλάτε στο πρόσωπο και μην το πλησιάζετε, όταν είσαστε άρρωστοι ή δεν είστε καθαροί.