Από τον έβδομο μήνα διακρίνουν τις γλωσσικές διαφορές τα βρέφη

Αναζήτηση

Από τον έβδομο μήνα διακρίνουν τις γλωσσικές διαφορές τα βρέφη

Τις γραμματικές διαφορές μεταξύ των δύο μητρικών γλωσσών τους μπορούν να διακρίνουν τα δίγλωσσα παιδιά από την ηλικία των επτά μηνών, σύμφωνα με καναδική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature. 

Η έρευνα αποδεικνύει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε δίγλωσσο περιβάλλον χρησιμοποιούν τον τόνο και τη διάρκεια των λέξεων για να εντοπίσουν τις διαφορές ανάμεσα στις δύο γλώσσες. 

«Από την ηλικία των επτά μηνών, τα βρέφη είναι ευαίσθητα στις διαφορές ανάμεσα στις δύο γλώσσες και χρησιμοποιούν αυτές τις διαφορές ως σημείο αναφοράς για να διακρίνουν τις γλώσσες», εξηγεί η Δρ Τζάνετ Γουέρκερ ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά. 

Προηγούμενες έρευνες που διεξήγαγε η Δρ Γουέρκερ σε συνεργασία με την γλωσσολόγο Ζυντίτ Ζερβέν είχαν δείξει ότι τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά χρησιμοποιούν τη συχνότητα επανάληψης μιας λέξης για να καθορίσουν αν είναι σημαντική ή όχι. 

«Στην ουσία τα παιδιά μαθαίνουν μια γλώσσα μετρώντας», λέει χαρακτηριστικά η Γαλλίδα γλωσσολόγος. 

«Όμως τα παιδιά που είναι δίγλωσσα έχουν ανάγκη κάτι παραπάνω από αυτό και χρησιμοποιούν άλλες στρατηγικές», συμπληρώνει η Δρ Γουέκερ. 

«Αν μιλάτε δύο γλώσσες στο σπίτι σας, μην ανησυχείτε, το παιδί σας έχει το χάρισμα να τις ξεχωρίζει και το κάνει με έναν καταπληκτικό τρόπο», υπογραμμίζει η Καναδή ερευνήτρια.