Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά;

Αναζήτηση

Γιατί λένε ψέματα τα παιδιά;


Γνωρίζοντας τα ψέματα που λένε τα παιδιά σε κάθε στάδιο της ζωής τους, και για ποιο λόγο, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του δικού σας παιδιού και να αντιληφθείτε το επίπεδο της αλήθειας που είναι κατάλληλο για την ηλικία του.


Νήπια: Τα πρώτα ψέματα

Κάθε μητέρα ενός μικρού παιδιού μπορεί να σας πει, ότι τα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών - μερικές φορές ακόμη και 2 ετών - λένε πολύ απλά ψέματα, όπως να αρνηθούν ότι έχουν κάνει κάτι ή για να κερδίσουν κάτι για τον εαυτό τους. Αυτά τα ψέματα είναι από τα πρώτα είδη που δοκιμάζουν τα νήπια. Δεν έχει νόημα να τιμωρήσουμε τα μικρά παιδιά για την διαστρέβλωση της αλήθειας, αφού δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν είναι λάθος.


Παιδιά προσχολικής ηλικίας: Μικροί άνθρωποι, μεγάλες ιστορίες

Αυτή είναι η ηλικία των αόρατων φίλων, των τεράτων, και των πραγμάτων που μιλούν. Οι  ιστορίες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι απλά μέρος του παιχνιδιού τους ή μερικές φορές ο ευσεβής τους πόθος και δεν είναι ασυνήθιστο να επιμένουν, ότι ο κόσμος της φαντασίας τους είναι πραγματικός. Αν κάποια συγκεκριμένη ιστορία σας προβληματίζει, είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τη συμπεριφορά του. Αν ένα παιδί δείχνει χαρούμενο και έχει ρεαλιστικές σχέσεις με τους σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του, δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν οι φαντασιώσεις του. Να θυμάστε ότι αυτό που φαίνεται παράξενο για τους ενήλικες μπορεί απλά να είναι ο τρόπος ενός παιδιού να επεξεργαστεί νέες ιδέες.


Παιδιά σχολικής ηλικίας: Έχουν τους λόγους τους

Η δυνατότητα να αναλαμβάνουν την ευθύνη π.χ. για τα αδέλφια τους, σηματοδοτεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό βήμα: τη δυνατότητα να πουν ένα λευκό ψέμα - ένα ψέμα που θα ωφελήσει κάποιον άλλο ή για να μη πληγωθούν τα συναισθήματα κάποιου. Αυτό δείχνει πραγματικά ένα κομμάτι της κοινωνικής συνείδησης και ευαισθησίας τους. Τα παιδιά όμως μεταξύ  5 - 8 ετών καταφεύγουν περιστασιακά και σε όχι και τόσο αθώα ψέματα. Τα παιδιά αυτής της ηλικίας λένε ψέματα για πολλούς κατανοητούς λόγους και λόγους που μπορούν να συγχωρεθούν.  Για παράδειγμα, φοβούνται να απογοητεύσουν τους γονείς τους ή φοβούνται τη τιμωρία, ακόμα και επειδή νιώθουν πιεσμένα για πράγματα πέρα ​​από τις δυνατότητές τους. Αν, για παράδειγμα, ένα παιδί έχει πρόβλημα με τα μαθηματικά, θα μπορούσε να επιμένει ότι δεν έχει καμία εργασία για το σπίτι. Πριν στείλετε το παιδί σας τιμωρία, προσπαθήστε να βρείτε τι το οδήγησε να πει ψέματα, και λάβετε το υπόψη σας.


Παιδιά 9-12 ετών: Μεγαλώνοντας γρήγορα

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αποσιωπούν λεπτομέρειες της ζωής τους που κάποτε μοιράζονταν ελεύθερα. Μην εκπλαγείτε αν το παιδί σας, κρατά μυστικά. Αυτή η νέα μυστικοπάθεια δεν είναι ανεντιμότητα ή σημάδι ότι το παιδί σας έχει κάνει κάτι λάθος. Στην πραγματικότητα, αυτό αντανακλά την αυξανόμενη ωριμότητα του. Φυσικά, όσο το παιδί σας αποκτά περισσότερη ανεξαρτησία,  τόσο εύκολα μπορεί να επωφεληθεί από αυτό. Ένα περιστασιακό ψέμα για το διάβασμα ή το βούρτσισμα των δοντιών, δεν είναι ασυνήθιστο σε αυτή την ηλικία. Η καλύτερη απάντηση είναι συνήθως απλά να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας. Αλλά αν ένα παιδί λέει ψέματα συνεχώς, μπορεί να χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια. Τα παιδιά που είναι ανήσυχα, που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να χειριστούν κάποιες καταστάσεις, μπορεί να ψεύδονται. Θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το παιδί αντιμετωπίζει πολλά άγχη. Θα μπορούσε επίσης όμως να είναι ένα σημάδι ενός έξυπνου παιδιού που βρίσκει την τακτική του ψέματος πολύ βολική.


Ο καλύτερος τρόπος για να κατευθύνετε το παιδί σας προς την ειλικρίνεια είναι να ορίσετε τον εαυτό σας ως καλό παράδειγμα και να του μιλήσετε για το πώς μπορεί να βλάψουν τα ψέματα την αξιοπιστία σας και τη σχέση σας. Είναι το είδος του μαθήματος που δεν θα γίνει κατανοητό αμέσως, ειδικά με τα παιδιά αυτής της ηλικίας, αλλά οι πιθανότητες είναι το παιδί σας να εγκαταλείψει τα ψέματα του και να γίνει ένας ειλικρινής ενήλικας.

http://www.parenting.com/article/why-kids-lie-age-by-age?page=0,0