Τη θανατηφόρο ουσία σίσα επιλέγουν οι έλληνες χρήστες, σύμφωνα με τον Guardian

Αναζήτηση

Τη θανατηφόρο ουσία σίσα επιλέγουν οι έλληνες χρήστες, σύμφωνα με τον Guardian

Με τίτλο «Εξαρτημένοι από ναρκωτικά Έλληνες οδηγούνται στη χρήση της θανατηφόρας ουσίας σίσα, καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει», η απεσταλμένη της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Helena Smith, καταγράφει την διαρκώς αυξανόμενη δημοτικότητα της «κοκαΐνης των φτωχών» μεταξύ των ελλήνων χρηστών ναρκωτικών ουσιών, με τις δημόσιες υπηρεσίες υγείας να βρίσκονται σε οριακό σημείο λειτουργίας.


Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου 2013, η δημοσιογράφος εξηγεί ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ήρθε πρώτο: η οικονομική κρίση που διέλυσε την Ελλάδα ή το σίσα. Αυτό ωστόσο που όλοι δέχονται είναι ότι η ουσία σκοτώνει. «Με €2 ή λιγότερο η δόση, ήρθε για να σαρώσει τη χώρα, που για πολύ καιρό βρίσκεται στο προσκήνιο της οικονομικής θύελλας της Ευρώπης», υπογραμμίζει η συντάκτρια.


Το ρεπορτάζ συμπληρώνεται και από δηλώσεις των ιδίων των εξαρτημένων ατόμων με μια εξα αυτών να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι σίγουρα το χειρότερο ναρκωτικό. Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό και σίγουρα σε οδηγεί στην τρέλα. Αλλά είναι φτηνό και το βρίσκεις εύκολα, οπότε το παίρνουν όλοι.»

Το σίσα, το ναρκωτικό το οποίο προτιμούν χιλιάδες έλληνες, περιγράφεται από τους εξαρτημένους και από επίσημες πηγές ως παραλλαγή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης. Η ιδιότητά του να οδηγεί τους χρήστες σε κατάσταση απερίγραπτης βίας λόγω των ουσιών ενισχύεται από τις ουσίες με τις οποίες αναμειγνύεται συχνά αυτό το συνθετικό ναρκωτικό: υγρά μπαταρίας, λάδι μηχανής ακόμη και σαμπουάν. Λόγω της ευκολίας ως προς την παρασκευή του, το σίσα είναι εύκολα διαθέσιμο και μοιάζει ιδανικό για κοινωνίες που ταλανίζονται από οικονομικά προβλήματα. 

Για τον Χαράλαμπο Πουλόπουλο, διευθυντή του ΚΕΘΕΑ, το σίσα συμβολίζει τη λεηλασία της κρίσης, μιας κρίσης που έχει προκαλέσει επίπεδα ρεκόρ φτώχειας και ανεργίας. «Είναι ναρκωτικό λιτότητας, η καλύτερη αντίδραση των εμπόρων που έχουν γίνει ακόμη πιο ικανοί στην παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών για όσους που δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν πιο ακριβά ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη», εξηγεί ο κ.Πουλόπουλος.

Στο άρθρο εμπεριέχονται και στοιχεία για τα «υποπροϊόντα» των έξι συνεχών χρόνων ύφεσης δηλαδή την δραματική αύξηση της κατάθλιψης, της κατάχρησης αλκοόλ και άλλων ουσιών, με την παραβατικότητα και το έγκλημα να έχουν εκτιναχθεί, «καθώς το κοινωνικό οικοδόμημα της Ελλάδας έχει ξεφτίσει κάτω από το βάρος των μέτρων λιτότητας που έκοψε το εισόδημα των μέσων Ελλήνων κατά 40%. Η πορνεία- ο ευκολότερος τρόπος χρηματοδότησης της εξάρτησης – έχει επίσης ανέλθει στα ύψη», σημειώνει η βρετανή δημοσιογράφος. 

Με επικριτικό ύφος η Smith αναφέρεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος από την κυβέρνηση συνεργασίας τονίζοντας ότι «προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέλνοντας τους εξαρτημένους χρήστες και άλλους άστεγους έξω από το κέντρο της πόλης -με μια σειρά από αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις της αστυνομίας για την εκκαθάριση των κεντρικών δρόμων, των εισόδων και των εμπορικών κέντρων».

Και κλείνει την ανταπόκρισή της αναφερόμενη στην υποχρηματόδοτηση των οργανισμών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ειδικότερα στο ΚΕΘΕΑ, που από την έναρξη της κρίσης το 2009, έχει χάσει 70 από τους 500 εργαζόμενούς του.