Τεχνητό χέρι που ελέγχεται με τη σκέψη θα εμφυτευτεί σε ασθενή

Τεχνητό χέρι που ελέγχεται με τη σκέψη θα εμφυτευτεί σε ασθενή

Τεχνητό μέλος που δίνει την δυνατότητα της αφής, ενώ θα ελέγχεται με την δύναμη της σκέψης ετοιμάζεται να εμφυτεύσει σε ασθενή, ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ Σιλβέστρο Μικέρα της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάννης, στην Ελβετία.

Το πρωτοποριακό αυτό τεχνητό χέρι ανοίγει τον δρόμο για μια νέα γενιά προσθετικών άκρων, με αισθητηριακές ικανότητες. 

Ο ασθενής, άνδρας που διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του, διαμένει στην Ρώμη και έχασε το χέρι του κατά τη διάρκεια ατυχήματος. Το τεχνητό χέρι θα συνδεθεί στο νευρικό σύστημα του ασθενούς με στόχο ο άνδρας να μπορεί να νιώθει και να ελέγχει την κινητικότητά του, καθώς και να λαμβάνει σήματα αφής από τους αισθητήρες του δέρματος του τεχνητού άκρου. 

Η σύνδεση του χεριού θα γίνει μέσω ηλεκτροδίων που θα προσδεθούν απευθείας πάνω στα δύο κύρια νεύρα. 

Αν όλα πάνε καλά, ο άνδρας θα μπορεί να ελέγχει το τεχνητό χέρι με τη σκέψη και, αντίστροφα, ο εγκέφαλός του θα λαμβάνει μηνύματα από την αίσθηση της αφής του τεχνητού χεριού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια διπλής κατεύθυνσης ροή σημάτων- πληροφοριών προς και από το βιονικό χέρι. 

«Πρόκειται για πραγματική πρόοδο, για πραγματική ελπίδα για τους ακρωτηριασμένους. Θα είναι το πρώτο προσθετικό χέρι, το οποίο θα παρέχει αισθητηριακή ανάδραση κατά τη λαβή του χεριού», επεσήμανε ο Δρ Μικέρα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης στη Βοστόνη.

Ένα λιγότερο εξελιγμένο τεχνητό χέρι είχε εμφυτευτεί προσωρινά σε έναν 26χρονο Ιταλό το 2009, ο οποίος είχε χάσει το χέρι του σε τροχαίο. Μπορούσε να μετακινεί τα δάχτυλα του τεχνητού μέλους, να τα σφίγγει σε γροθιά και να πιάνει αντικείμενα, ενώ ένιωθε και τις βελόνες που τρυπούσαν την τεχνητή παλάμη του. 

Όμως εκείνο το εμφύτευμα είχε μόνο δύο αισθητήριες ζώνες, ενώ το νέο πιο εξελιγμένο τεχνητό άκρο θα στέλνει αισθητηριακά σήματα προς και από όλα τα δάχτυλα, την παλάμη και τον καρπό, δίνοντας μια σχεδόν πλήρη δυνατότητα αφής, όπως ένα κανονικό χέρι. 

Σύμφωνα με το σχέδιο των επιστημόνων, ο ασθενής θα «φορέσει» το νέο βιονικό χέρι επί ένα μήνα, ώστε να προσαρμοστεί σε αυτό. Αν το τεστ εξελιχθεί καλά, τότε μέσα στην επόμενη διετία θα μεταμοσχευτεί σε αυτόν ένα πλήρως λειτουργικό χέρι. 

Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι αν ο ασθενής θα αντέχει να έχει πάνω του συνεχώς ένα τεχνητό χέρι ή κατά καιρούς θα πρέπει να το βγάζει για να ξεκουράζεται. Ένα άλλο πρόβλημα είναι με ποιον τρόπο θα καλυφθεί τελείως κάτω από το δέρμα όλη η ηλεκτρονική καλωδίωση του τεχνητού μέλους.