Γονιδιακή θεραπεία συντελεί στην ίαση του καρκίνου των πνευμόνων

Γονιδιακή θεραπεία συντελεί στην ίαση του καρκίνου των πνευμόνων

Ίαση του καρκίνου των πνευμόνων πέτυχαν Ισπανοί επιστήμονες σε πειραματόζωα, με τη βοήθεια γονιδιακής θεραπείας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Genes and Development. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ογκολογίας «Vall d'Hebron» της Βαρκελώνης, χορήγησαν σε ποντίκια, που είχαν όγκους στους πνεύμονες, αντιβιοτικό το οποίο ενεργοποίησε ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που είχε εισαχθεί στον οργανισμό τους. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να αναστείλουν τη δράση μιας πρωτεΐνης που διευκολύνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι όγκοι εξαφανίστηκαν από τα και μάλιστα χωρίς παρενέργειες, αντίθετα με τους φόβους που είχαν διατυπωθεί στο παρελθόν.

Η μελέτη έδειξε ότι η θεραπεία ήταν αποτελεσματική ακόμα και μετά από αρκετές δόσεις, γεγονός ενδεικτικό ότι τα πειραματόζωα δεν ανέπτυσσαν αντίσταση σε αυτήν, ένα συχνό πρόβλημα στις σημερινές αντικαρκινικές θεραπείες, όπου η νόσος μπορεί να επανέλθει δριμύτερη. 

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να προσαρμόσουν την θεραπεία με τρόπο τέτοιο που να είναι ασφαλής και κατάλληλος για τους ανθρώπους, έτσι ώστε να αρχίσουν οι σχετικές κλινικές δοκιμές.

Η Δρ Σούσεκ εκτίμησε ότι η νέα μέθοδος «θα αλλάξει την πορεία της θεραπείας του καρκίνου, παρόλο που ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας». Υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη πρωτεΐνη εμπλέκεται σε πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου (τραχήλου μήτρας, μαστού, εντέρου, στομάχου, πνευμόνων), συνεπώς η απενεργοποίησή της θα ήταν πολλαπλά χρήσιμη.

Η θεραπεία στοχεύει στην ζωτική πρωτεΐνη Myc που εμπλέκεται στη ρύθμιση περίπου του 15% των ανθρωπίνων γονιδίων και μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη αύξηση των κυττάρων και σε εμφάνιση καρκίνου. 

Οι ερευνητές εισήγαγαν στα ποντίκια το μεταλλαγμένο γονίδιο Omomyc και, στη συνέχεια, το ενεργοποίησαν με τη βοήθεια ενός αντιβιοτικού που ανέμιξαν με το νερό που έπιναν τα πειραματόζωα. Το γονίδιο τελικά μπλόκαρε την υπερπαραγωγή της πρωτεΐνης Myc.

Μετά την πρώτη θεραπεία όλοι οι όγκοι εξαφανίστηκαν, αλλά το 63% επανεμφανίστηκαν. Μετά το δεύτερο όμως γύρο θεραπείας, μόνο το 11% των αρχικών όγκων επανήλθαν. Τελικά, μετά από οκτώ θεραπευτικούς κύκλους διάρκειας ενός μηνός ο καθένας, μόνο δύο όγκοι από τους συνολικά 200 παρέμειναν. 

«Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα διατηρούνται σε βάθος χρόνου, ότι οι όγκοι δεν επανέρχονται και ότι δεν αναπτύσσεται αντίσταση, σημαίνει ότι η θεραπεία που στοχεύει στην πρωτεΐνη Myc, μπορεί να προσφέρει μια άνευ προηγουμένου πρόοδο», τόνισε η υπεύθυνη της έρευνας και επεσήμανε πως ένας χρόνος ζωής των ποντικιών αντιστοιχεί σε σχεδόν 40 χρόνια ανθρώπινης ζωής. Όπως είπε, εναπόκειται στις φαρμακευτικές εταιρίες να βρουν νέα φάρμακα που θα έχουν ως στόχο αυτή την πρωτεΐνη.

Πάντως η καθηγητής ογκολογίας Φρανσέσκο Πετσέλα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επεσήμανε ότι αν και η εν λόγω μέθοδος είναι πολλά υποσχόμενη, ίσως να μην είναι άμεσα εφαρμόσιμη στους ανθρώπους. «Είναι ακόμα τελείως άγνωστο κατά πόσο θα είναι εφικτό να μπλοκαριστεί και στους ανθρώπους το ίδιο γονίδιο», όπως είπε.