Ένδειξη καρδιαγγειακού κινδύνου η διαφορά της αρτηριακής πίεσης στα δύο χέρια

Ένδειξη καρδιαγγειακού κινδύνου η διαφορά της αρτηριακής πίεσης στα δύο χέρια

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος είναι προτιμότερο να γίνεται και στα δύο χέρια, καθώς η διαφορά των τιμών ανάμεσα στα δύο άκρα αποτελεί ένδειξη αυξημένου κινδύνου για μελλοντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medicine.

Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Δρ Άιντο Γουάινμπεργκ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 3.390 άτομα, άνω των 40 ετών, χωρίς γνωστή καρδιακή νόσο στην αρχή της μελέτης. 

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι συμμετέχοντες με την μεγαλύτερη διαφορά στις μετρήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στα δύο χέρια, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακό συμβάν στο μέλλον συγκριτικά με άτομα που είχαν την μικρότερη διαφορά μεταξύ των δύο μετρήσεων.

Αν και η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος είναι μια ρουτίνα στην ιατρική πρακτική, οι μετρήσεις συνήθως γίνονται μόνο στο ένα χέρι. Μέχρι σήμερα, υπήρχαν ενδείξεις που έκαναν τους επιστήμονες να υποψιάζονται ότι είναι καλύτερα να γίνεται μέτρηση και στα δύο χέρια, πράγμα που και η νέα μελέτη επιβεβαιώνει.

Σύμφωνα με τον Δρ Γουάινμπεργκ, «η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 10% των ανθρώπων εμφανίζει αυξημένη διαφορά της συστολικής αρτηριακής πίεσης ανάμεσα στις δύο χέρια, πράγμα που πρέπει πλέον να λαμβάνεται υπόψη ως επιπρόσθετος παράγων καρδιαγγειακού κινδύνου, πέρα από τους ήδη γνωστούς (υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, παχυσαρκία, κληρονομικότητα κ.α.)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μελέτη σκιαγράφησε και το προφίλ των ατόμων που εμφανίζουν αυξημένη διαφορά ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση των δύο χεριών: πρόκειται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, συνήθως πάσχοντες από διαβήτη, με γενικά υψηλότερη αρτηριακή πίεση και υψηλότερο επίπεδο χοληστερόλης.