Αμφισβητείται η θωράκιση της καρδιάς για έμφραγμα, λόγω υψηλής «καλής» χοληστερόλης

Αμφισβητείται η θωράκιση της καρδιάς για έμφραγμα, λόγω υψηλής «καλής» χοληστερόλης

Το «δόγμα» της σύγχρονης ιατρικής ότι τα υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης (HDL) αυτομάτως βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς ενός ανθρώπου και δρουν προστατευτικά έναντι του κινδύνου ενός πιθανού εμφράγματος, έρχεται να αμφισβητήσει μία νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, στην οποία πήραν μέρος ερευνητές από πολλές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και τις ΗΠΑ. Η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη «λιποπρωτεϊνη υψηλής πυκνότητας» (HDL), ένας βασικός δείκτης που παρακολουθείται στις αιματολογικές εξετάσεις, μειώνει οπωσδήποτε τον κίνδυνο του εμφράγματος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σεκάρ Καθιρεζάν της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν και συνέκριναν τις περιπτώσεις περίπου 12.500 ατόμων που είχαν ιστορικό εμφράγματος και άλλων 41.000 υγιών ανθρώπων.

Οι επιστήμονες εστίασαν στα άτομα εκείνα που λόγω κληρονομικότητας έχουν υψηλότερα επίπεδα «καλής» χοληστερόλης και τα οποία θα έπρεπε να έχουν μικρότερο κίνδυνο για θρόμβωση στη στεφανιαία αρτηρία. Όμως, όπως διαπίστωσαν, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Γι’ αυτό το λόγο, οι ερευνητές εξέφρασαν αμφιβολίες, όσον αφορά τη χρησιμότητα για όλους τους ανθρώπους εκείνων των φαρμάκων που αυξάνουν το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ορισμένοι τρόποι αύξησης της χοληστερόλης HDL μπορεί να μην μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος στους ανθρώπους. Συνεπώς, αν μια φαρμακευτική παρέμβαση αυξάνει την «καλή» χοληστερόλη, δεν μπορούμε αυτομάτως να υποθέσουμε ότι μειώνεται και ο κίνδυνος εμφράγματος» .

Από την άλλη, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η «κακή» χοληστερόλη, δηλαδή η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL), παραμένει ένας ακριβής βιοδείκτης του κινδύνου για έμφραγμα. Εξάλλου, μία ξεχωριστή έρευνα, επίσης στο «Lancet», επιβεβαιώνει τα οφέλη των στατινών, των φαρμάκων που μειώνουν την LDL, δρώντας έτσι προστατευτικά για όσους ανθρώπους δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.

Πηγή: ΑΜΠΕ