Συχνότερος ο καρκίνος του μαστού προχωρημένου σταδίου στις νεαρές γυναίκες

Αναζήτηση

Συχνότερος ο καρκίνος του μαστού προχωρημένου σταδίου στις νεαρές γυναίκες

Περισσότερες νέες γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου σε σχέση με πριν από τρεις δεκαετίες, με τα ποσοστά μεταστατικού καρκίνου του μαστού κυρίως να αυξάνονται τουλάχιστον 2% κάθε χρόνο.

Ωστόσο το συνολικό ποσοστό κρουσμάτων καρκίνου στην ηλικιακή ομάδα 25 - 39 ετών, είναι ακόμη μικρό, δείχνει έρευνα του Νοσοκομείου Παίδωντου Σιάτλ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA. 

Η στατιστική ανάλυση στοιχείων του Ερευνητικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δείχνει ότι, μια στις 173 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού πριν γίνει 40 ετών, με αρνητική πρόγνωση για τις νεαρές ασθενείς.

Τα κρούσματα μεταστατικού καρκίνου του μαστού έφθασαν τα 2,9 ανά 100.000 νέες γυναίκες το 2009, συγκριτικά με 1,53 ανά 100.000 το 1976, δηλαδή αύξηση 2,07% ετησίως σε αυτή την περίοδο των 34 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των νέων γυναικών στις ΗΠΑ που θα προσβληθούν από καρκίνο του μαστού προχωρημένου σταδίου με κακή πρόγνωση «παρότι οι υγειονομικές αρχές δεν προτρέπουν σε εξετάσεις πρόληψης για έγκαιρη διάγνωση», προειδοποιούν οι ερευνητές.

Η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων διαπιστώνεται στις γυναίκες ηλικίας 25 - 39 ετών, εκτός από μικρές σταδιακές αυξήσεις του αριθμού των κρουσμάτων σε πιο μεγάλες ηλικιακά γυναίκες. Ωστόσο, από την ηλικία των 55 ετών και άνω, δεν διαπιστώνεται καμιά αυξητική τάση των κρουσμάτων. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αριθμός περιστατικών έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου του μαστού αυξήθηκε στις μεσήλικες και σε ακόμη μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες κατά την περίοδο της έρευνας, κάτι που ίσως οφείλεται στη διαδεδομένη εξέταση της μαστογραφίας.

Η μόνη άλλη αλλαγή στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου ήταν στις νεαρές γυναίκες 25 - 39 ετών, κυρίως στις μαύρες και τις λευκές μη ισπανικής καταγωγής που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση μεταστατικού καρκίνου του μαστού από το 1992, χρονιά κατά την οποία άρχισε να περιλαμβάνεται η εθνότητα στις στατιστικές. 

Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, τα κρούσματα μεταστατικού καρκίνου του μαστού -που εξαπλώθηκε στα οστά, στον εγκέφαλο ή στους πνεύμονες- αυξήθηκαν από ένα στις 65.000 γυναίκες το 1976 σε ένα στις 34.000 το 2009.

Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη στα κρούσματα όπου ο καρκίνοι είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, που είναι «συγκριτικά τυχεροί», γράφουν οι ερευνητές, γιατί οι καρκίνοι αυτοί κατά κάποιο τρόπο ανταποκρίνονται περισσότερο στη θεραπεία και σε γενικές γραμμές έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης.

Η αύξηση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς αυτή η ηλικιακή ομάδα, κυρίως 20 - 34 ετών έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης -λιγότερο από το ένα τρίτο των ασθενών- πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση. 

«Πιστεύουμε ότι είναι πιθανόν καθώς η αλλαγή είναι τόσο σημαντική τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση της συχνότητας να οφείλεται σε κάτι εξωγενές, ίσως ένας τρόπος ζωής που ολοένα μετατρέπεται και έχει σχέση με κάποιον παράγοντα επικινδυνότητας, μια έκθεση σε τοξικό περιβάλλον, αλλά δεν ξέρουμε τι», τονίζει η Δρ Ρεμπέκα Τζόνσον του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ και επικεφαλής της μελέτης.

Μια πιθανότητα είναι η μεγάλη κατανάλωση φαγητού και η έλλειψη άσκησης να αυξάνουν τα ποσοστά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού. «Η χρήση της ορμονικής μεθόδου αντισύλληψης μπορεί να παίζει ένα ρόλο», εξηγεί η Δρ Τζόνσον υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλεται περισσότερη έρευνα για πιθανή επίδραση των ορμονών στο κρέας ή του πλαστικού, στα μπουκάλια για παράδειγμα. 

«Η τάση σε σχέση με την συχνότητα των κρουσμάτων δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ύφεσης, κάτι που θα μπορούσε να δείξει μια μεγάλη κλινικά και επιδημιολογικά αύξηση», επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης. 

Ωστόσο η χειρουργός Δρ Τζούλι Μάτζενθαλερ που μελετά τον καρκίνο του μαστού σε νέες γυναίκες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις χαρακτηρίζει τη νέα μελέτη «περιορισμένη, δεν περιλαμβάνει στοιχεία του οικογενειακού ιστορικού της γυναίκας, ούτε αναφέρει ποιες γυναίκες παρουσιάζουν μεταλλάξεις του γονιδίου BRCA». 

Οι γυναίκες με τις μεταλλάξεις αυτές διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών σε νεαρή ηλικία. 

Η συχνότητα των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού σε προχωρημένο στάδιο είναι υψηλότερη στις νέες γυναίκες με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων σε σχέση με αυτές που έχουν αρνητικούς υποδοχείς. 

«Όποιες κι αν είναι οι αιτίες -και πιθανώς υπάρχει τουλάχιστον μία- αυτή η τάση αύξησης κρουσμάτων μεταστατικού καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες στατιστικές και το ιδανικό θα ήταν μια επιβεβαίωση με δεδομένα που αφορούν και άλλες χώρες», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ, το ποσοστό επιβίωσης πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση για τις γυναίκες 25 - 39 ετών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού είναι μόνο 31% συγκριτικά με 87% για εκείνες στην ίδια ηλικιακή ομάδα με εντοπισμένο καρκίνο του μαστού, χωρίς μεταστάσεις.