Το αλκοόλ κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο

Αναζήτηση

Το αλκοόλ κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο

Ιταλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά αντιδράσεις στον οργανισμό που να καταστήσουν το δέρμα πιο ευάλωτο στον καρκίνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Dermatology. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Εύα Νέγκρι, από το Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, εξηγούν ότι η αιθανόλη μετατρέπεται σε ακεταλδεΰδη αμέσως μετά την κατάποση και το συστατικό αυτό μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. 

Βέβαια, παραδέχονται ότι ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες να ευθύνονται για την εκδήλωση του καρκίνου του δέρματος, όπως για παράδειγμα, ότι οι πότες μπορεί να εκτίθενται στον ήλιο χωρίς επαρκή αντηλιακή προστασία. 

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 16 διαφορετικές έρευνες στις οποίες είχαν πάρει μέρος χιλιάδες άτομα, που κατανάλωναν ένα αλκοολούχο ποτό ή περισσότερα την ημέρα και διαπίστωσαν ότι η συνήθεια αυτή αύξανε κατά ένα πέμπτο τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος. 

Ο κίνδυνος αυξανόταν όσο αυξανόταν και η ποσότητα αλκοόλ: όσοι έπιναν 50 γραμμάρια αιθανόλης την ημέρα είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μελάνωμα, συγκριτικά με τα άτομα που δεν έπιναν ή έπιναν περιστασιακά. 

«Είναι γνωστό ότι η κατανάλωση αλκοόλ υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί να τροποποιήσει την ανοσοποιητική αντίδραση του οργανισμού. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να συντελέσει σε μεγαλύτερη κυτταρική βλάβη και άρα στον σχηματισμό καρκίνου του δέρματος. Στόχος μας ήταν να ποσοτικοποιήσουμε την έκταση του κινδύνου εκδήλωσης μελανώματος με την αυξημένη χρήση αλκοόλ, ελπίζοντας να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευθούν περισσότερο», εξηγεί η Δρ Νέγκρι.