Ως θεραπεία δεύτερης γραμμής του καρκίνου του παχέος εντέρου εγκρίθηκε η μπεβασιζουμάμπη

Αναζήτηση

Ως θεραπεία δεύτερης γραμμής του καρκίνου του παχέος εντέρου εγκρίθηκε η μπεβασιζουμάμπη

Την χορήγηση της μπεβασιζουμάμπης στη θεραπεία του μετασταστικού καρκίνου του παχέος εντέρου, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, ως θεραπεία δεύτερης γραμμής ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η χορήγηση της μπεβασιζουμάμπης, σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με βάση τη φθοριοπυριμιδίνη, την ιρινοτεκάνη ή οξαλιπλατίνη ως θεραπεία δεύτερης γραμμής σε ασθενείς που είχαν λάβει μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με βάση τη φθοριοπυριμιδίνη, την οξαλιπλατίνη ή ιρινοτεκάνη ως θεραπεία πρώτης γραμμής για το μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου. 

Η πλειονότητα των ατόμων που διαγιγνώσκονται με τη νόσο λαμβάνουν μπεβασιζουμάμπη μαζί με χημειοθεραπεία ως θεραπεία πρώτης γραμμής. Η νέα αυτή χρήση, δίνει πλέον στους ασθενείς αυτούς τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη θεραπεία με μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με μια νέα χημειοθεραπεία μετά την επιδείνωση του καρκίνου, η οποία ενδέχεται να τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο από όσο θα ζούσαν εάν άλλαζαν την αγωγή τους σε μόνο χημειοθεραπεία.

Η έγκριση της νέας χρήσης από τον ΕΜΑ αλλά και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που ακολούθησε, βασίστηκε σε θετικά αποτελέσματα της μελέτης φάσης III ML18147, τα οποία παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας το 2012. 

Ειδικότερα, βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης, στην οποία συμμετείχαν 820 ασθενείς, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 19% στους ασθενείς που έλαβαν μπεβασιζουμάμπη σε συνδυασμό με καθιερωμένη χημειοθεραπεία στην πρώτη και δεύτερη γραμμή θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα, η διάμεση συνολική επιβίωση των ασθενών αυτών διαμορφώθηκε σε 11,2 μήνες έναντι 9,8 μηνών για τους ασθενείς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία. Επιπλέον, ο κίνδυνος επιδείνωσης του καρκίνου ή θανάτου μειώθηκε κατά 32%, δηλαδή 5,7 μήνες σε σύγκριση με 4,1 μήνες. 

Η έγκριση αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά που λαμβάνει η μπεβασιζουμάμπη για τη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου του παχέος εντέρου αξιολογώντας την παράταση της συνολικής επιβίωσης των ασθενών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη νόσο. 

Η μπεβασιζουμάμπη είναι το μόνο βιολογικό φάρμακο με έγκριση στην Ευρώπη και την Αμερική για τη θεραπεία ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου σε συνδυασμό με ενδοφλέβια, βασισμένη σε 5FU χημειοθεραπεία, ως αρχική θεραπεία, ως θεραπεία για ασθενείς με επιδείνωση του καρκίνου ενώ λάμβαναν μόνο χημειοθεραπεία και, πλέον, ως θεραπεία για ασθενείς με επιδείνωση του καρκίνου μετά από αρχική θεραπεία με σχήμα βασισμένο στη μπεβασιζουμάμπη. 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον κόσμο, με πάνω από 1,2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ παραμένει μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο διεθνώς, καθώς είναι υπεύθυνος για περισσότερους από 600.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. 

health.in.gr