Ο νυχτερινός τρόμος στο παιδί

Αναζήτηση

Ο νυχτερινός τρόμος στο παιδί

Οι νυχτερινοί τρόμοι αποτελούν μια παροδική δυσλειτουργία του ύπνου στα παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, που καταλαγιάζει όσο το παιδί αναπτύσσεται. 

Υπολογίζεται ότι 1% έως 6% των παιδιών παθαίνει περιστασιακά επεισόδια νυχτερινών τρόμων, που εμφανίζονται μέσα σε μία ώρα αφότου το παιδί έχει αποκοιμηθεί. 

Είναι χαρακτηριστική η αιφνίδια κραυγή του παιδιού κατά τη διάρκεια ενός νυχτερινού τρόμου και το έντονο συναίσθημα φόβου που το κατακλύζει, καθώς και συμπτώματα ταχυκαρδίας, ταχύπνοιας, εφίδρωσης και γενικευμένης κατάστασης σύγχυσης. 

Ένα μέρος του εγκεφάλου δίνει την εντολή να γίνει η μετάβαση από βαθύ σε ελαφρύ στάδιο του ύπνου, ενώ παράλληλα δίνεται η εντολή να συνεχίσει ο ύπνος λόγω κούρασης.

Επειδή το παιδί βρίσκεται στη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο, αδυνατεί να αναγνωρίσει την παρουσία του γονιού που προσπαθεί να το καθησυχάσει. 

Σε αντίθεση με τους εφιάλτες που αποτελούν τρομακτικά όνειρα από τα οποία το παιδί ξυπνάει φοβισμένο, δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί αλλά μπορεί να ανακαλέσει το περιεχόμενό τους την επόμενη ημέρα, στους νυχτερινούς τρόμους το παιδί συνεχίζει να κοιμάται και το επόμενο πρωί δεν θυμάται τι συνέβη. 

Το άγχος, η κούραση, η στεναχώρια και η έλλειψη ύπνου διατηρούν τους νυχτερινούς τρόμους. 

Προσπαθήστε να παροτρύνετε το παιδί σας να κοιμάται 10-11 ώρες καθημερινά και να το αποφορτίζετε από καθημερινά αρνητικά συναισθήματα που αδυνατεί να επεξεργαστεί μόνο του. 

Φροντίστε για την ασφάλειά του απομακρύνοντας επικίνδυνα αντικείμενα από το δωμάτιό του. 

Εφόσον εντοπίσετε την ώρα που λαμβάνουν χώρα τα επεισόδια, δοκιμάστε να το ξυπνήστε 15 λεπτά πριν την αναμενόμενη έναρξη για να τα αποτρέψετε.