Οι πρώτες του λέξεις-Τρόποι για να ενθαρρύνετε την ομιλία

Αναζήτηση

Οι πρώτες του λέξεις-Τρόποι για να ενθαρρύνετε την ομιλία

Τα μωρά συλλαβίζουν τις πρώτες τους λέξεις μεταξύ του 11-14 μήνα, όταν η γλώσσα και τα χείλη τους αποκτούν ευκινησία και το μυαλό τους ξεκινά να συνδυάζει αντικείμενα με λέξεις/ονόματα. Κάθε παιδί φτάνει σε αυτό το στάδιο με το δικό του ρυθμό αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, από την γέννα και μετά για να βοηθήσετε το μωρό σας να μιλήσει.

Πως επικοινωνεί μαζί σας το μωρό;

Από τη στιγμή που γεννιέται, το μωρό μαθαίνει τη δύναμη της επικοινωνίας. Αυτό κλαίει, εσείς το κάνετε να αισθάνεται καλύτερα. Η αντίδραση σας στη φασαρία που εκείνο κάνει, θέτει τις βάσεις για τη γλώσσα.

Όταν είναι 2 μηνών, το μωρό σας μπορεί να ανταποκριθεί στα συνθήματα σας. Όταν του λέτε γλυκόλογα και το κοιτάτε στα μάτια, αυτό μπορεί να σας κοιτάει πίσω και να ανταποκρίνεται. Συνδυάζει αυτό που ακούει με αυτό που κάνει με το στόμα του. Αυτός ο τρόπος που συνήθως μιλάμε στα μωρά (υψηλός τονικά και σχεδόν τραγουδιστός) τα καθηλώνει και μπορούν σιγά σιγά να αποκρυπτογραφήσουν φράσεις και λέξεις.

Από 6-8 μηνών, ετοιμαστείτε για την αξιαγάπητη φλυαρία! Το μωρό σας κάνει ήχους φωνηέντων τώρα και θα προσθέσει και συμφώνων επίσης. Μέσα σε λίγους μήνες θα μπορεί να μιμηθεί τους ήχους που ακούει όταν εσείς μιλάτε.

Ενθαρρύνετε το μωρό σας να μιλήσει

Δώστε σε όλα ονόματα. Την ώρα του μπάνιου για παράδειγμα, πείτε “Αυτό είναι το σαμπουάν” όταν το πιάσετε στα χέρια σας. Το μωρό έτσι θα φτιάξει το λεξιλόγιο του.

Διαβάστε μαζί. Στην αρχή δεν θα καταλαβαίνει τι λέτε αλλά θα διεγείρει τις αισθήσεις του και θα χτίσει την αγάπη του για τα βιβλία.

Γίνετε ανόητοι! Διάφορα παιχνίδια που μπορείτε να κάνετε ενισχύουν την ακοή, την προσοχή και την μίμηση.

Τραγουδήστε. Τα μωρά από τη φύση τους αγαπούν τη μουσική και το να τραγουδήσετε είναι ένας όμορφος τρόπος να του παρουσιάσετε μια ποικιλία ήχων.

Απαντήστε στη φλυαρία του. Το παιχνίδι αυτό με τους ήχους κάνει διασκεδαστική τη γλώσσα και δίνει στο μωρό σας την αίσθηση μιας πραγματικής συζήτησης.

Οι πρώτες λέξεις

Το παιδί σας πιθανόν να πει την πρώτη του λέξη γύρω στον 1 χρόνο. Γύρω στους 16 μήνες θα είναι ικανό να λέει μερικές λέξεις, κατά μέσο όρο 50 για τα κορίτσια και 30 για τα αγόρια. (Τα αγόρια τείνουν να αναπτύξουν την ομιλία ένα ή δύο μήνες αργότερα.)

Αυτό είναι το ηλικιακό φάσμα, οπού η πρόοδος των παιδιών ποικίλλει ευρύτατα. Βοηθήστε και να απολαύσετε την φλυαρία του.

Όταν κοιτάτε βιβλία μαζί, μη διαβάζετε μόνο τις γραμμές αλλά μιλήστε και για ό, τι υπάρχει στη σελίδα, π.χ. τις εικόνες.

Την ώρα του παιχνιδιού αφηγηθείτε  όσον το δυνατόν περισσότερο. Βοηθήστε το να περάσει από τα λόγια στα αντικείμενα και από τα ρήματα στις πράξεις.

Μην προβλέπετε κάθε επιθυμία του. Προσπαθήστε να μην βιάζεστε και αφήστε το ίδιο να σας ζητήσει κάτι.

Κάνετε σαν πίθηκος ή σαν αγελάδα ή σαν γατάκι. Οι ήχοι των ζώων είναι μερικοί από τους πιο απλούς για τα μωρά να σχηματίσουν επειδή δεν έχουν πολλά σύμφωνα.

Οι πρώτες φράσεις

Το παιδί σας είναι πιθανό να αρχίσει να χρησιμοποιεί σύντομες φράσεις τώρα. Ενθαρρύνετε το.

Παρότρυνση. Όταν κοιτάτε ένα βιβλίο μαζί, ζητήστε του να περιγράψει τι συμβαίνει στις εικόνες, που θα ενισχύσει το λεξιλόγιό του. Αλλά μην το κάνετε στο σημείο της απογοήτευσης. Αν το παιδί, σας βρίσκει ενοχλητική θέτοντας ερωτήσεις, μπορεί απλά να σιωπήσει.

Ενισχύστε της προτάσεις του ακόμα περισσότερο. Επαναλάβετε απλές προτάσεις που εκείνο λέει με διαφορετικούς και πιο περίπλοκους τρόπους.

 

 

Χτίστε το λεξιλόγιο του παιδιού σας

Στην ηλικία των 2 ετών, το παιδί σας μπορεί να αρχίσει να λέει όλο και πιο σύνθετες προτάσεις, χρησιμοποιώντας περισσότερες αντωνυμίες, επίθετα και προθέσεις.

Συμβουλές για να ενθαρρύνετε συζητήσεις.

Αποφύγετε να το διορθώσετε. Αντί για αυτό, επαναλάβετε αυτό που σας είπε με τον σωστό τρόπο….

…αλλά αφήστε αυτό να διορθώσει εσάς. Για παράδειγμα, εάν κρατάτε το παντελόνι του, πείτε “Ας βάλουμε το καπέλο μας!” Τα παιδιά αγαπούν να κάνετε ανόητα λάθη σαν και αυτά!

Δώστε του χρόνο. Αποφύγετε να συμπληρώνετε τις προτάσεις του και κάντε παύση ενώ του έχετε κάνει μια ερώτηση. Μπορεί να του πάρει λίγο χρόνο να σκεφτεί αυτό που θέλει να πει.

Κάντε το να σας πει ιστορίες. Ρωτήστε τον για τη βόλτα στο ζωολογικό κήπο – τι είδε, τι του άρεσε περισσότερο. Μην περιμένετε όμως πολλά. Ιστορία για τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όπως “είδα ένα λιοντάρι."

Πότε να ζητήσετε βοήθεια

Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά αργούν να αναπτύξουν την ομιλία και λιγότερα από τα μισά αυτά τα παιδιά θα χρειαστούν θεραπεία. Η καλύτερη στιγμή για να ζητήσει κάποιος επαγγελματική βοήθεια είναι όταν το παιδί του είναι γύρω 2 με 2,5 χρονών.

Σημάδια που μπορεί να δείχνουν πως το παιδί σας αργεί να μιλήσει:

Μιλάει ακόμα με απλές συλλαβές ή κόβει τα τελικά συμφώνα των λέξεων.

Δεν χρησιμοποιεί προτάσεις δυο λέξεων ή δεν κάνει ερωτήσεις.

Απογοητεύεται συχνά γιατί δεν το καταλαβαίνετε.

Αφήστε το ένστικτό σας να σας οδηγήσει και συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό εάν το κρίνει απαραίτητο.

Έχετε απλά στο μυαλό σας πως είτε το παιδί σας μιλήσει νωρίς είτε μιλήσει αργότερα από κάποιο άλλο, αυτό δεν έχει καμία επίπτωση στην μετέπειτα ικανότητα του για επικοινωνία. Μιλήστε, τραγουδήστε, διαβάστε και παίξτε μαζί του. Όσο περισσότερο επικοινωνείτε μαζί του από τη στιγμή που θα γεννηθεί, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα εκείνο θα μάθει τη γλώσσα.  

Πηγή: http://www.parenting.com/article/babys-first-words