Επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών έχουν οι μετακομίσεις

Αναζήτηση

Επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών έχουν οι μετακομίσεις

Επιπτώσεις στον ψυχισμό των παιδιών έχουν οι μετακομίσεις της οικογένειας από μια περιοχή σε μια άλλη, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Adolescent Health.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Τζέφρι Μίλεγκαν του Ιατρικού Κέντρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία που αφορούσαν περισσότερα από 500.000 παιδιά, έξι έως 17 ετών. 

Όπως διαπίστωσαν, οι πιθανότητες ένα παιδί να χρειαστεί ιατρική βοήθεια λόγω ψυχολογικών προβλημάτων είναι έως 20% μεγαλύτερη μετά από μία οικογενειακή μετακόμιση - κάτι που συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που οι γονείς είναι στρατιωτικοί.


Η ανάλυση έδειξε ότι το σοβαρότερο πρόβλημα έχουν τα παιδιά στην εφηβική ηλικία (12 έως 17 ετών), στα οποία είναι αυξημένη κατά 19% έως 20% η πιθανότητα να επισκεφθούν ψυχολόγο ή ψυχίατρο μέσα το επόμενο έτος, μετά την μετακόμιση. 

Ο κίνδυνος μετά από μία μετακόμιση είναι πολύ μικρότερος, γύρω στο 3%, για τα παιδιά έξι έως 11 ετών.

Ο Δρ Μίλεγκαν εξηγεί ότι, η μετακόμιση επηρεάζει αρνητικά κυρίως τους εφήβους, επειδή βρίσκονται σε μια κρίσιμη ηλικία που αναζητούν την ένταξή τους σε μία ομάδα, ώστε να διαμορφώσουν μια δική τους ταυτότητα, έξω από την οικογένειά τους. Όταν οι παρέες στο σχολείο και στη γειτονιά διακόπτονται λόγω της μετακόμισης, τότε μπορεί ο έφηβος να εμφανίσει ψυχικά προβλήματα, που απαιτούν ιατρική βοήθεια. 

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως έχει μεγάλη σημασία η κατάλληλη προετοιμασία των εφήβων πριν από μια ενδεχόμενη μετακόμιση, ώστε να νιώσουν πιο έτοιμοι ψυχολογικά για τις αλλαγές στη ζωή τους. «Η αλλαγή δημιουργεί στρες και οι γονείς οφείλουν να μιλήσουν στα παιδιά τους για την επερχόμενη μεταβατική περίοδο», τονίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.