Βρέχει το παιδί σας το κρεβάτι του; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Αναζήτηση

Βρέχει το παιδί σας το κρεβάτι του; Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

 Μέχρι και την ηλικία των 6 ετών, το να βρέχει το παιδί σας το κρεβάτι του την ώρα που κοιμάται αποτελεί μία μάλλον αρκετά συνηθισμένη περίπτωση.

 Στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 25% των 5χρονων παιδιών και το 10% των 6χρονων παιδιών συνηθίζουν να βρέχουν το κρεβάτι τους τα βράδια.

 Δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο δικό σας παιδί, ούτε πρέπει να σας ανησυχεί, ιδίως μέχρι το παιδί να φτάσει στην ηλικία των 4 ετών.

 Όσο μεγαλώνει το παιδί, το πρόβλημα αυτό τείνει να ελαττώνεται μέχρι ότου δεν ξανά εμφανιστεί.

 Αυτό το φαινόμενο, σύμφωνα με τους γιατρούς, αποτελεί απλώς ένα σύμπτωμα της καθυστερημένης ανάπτυξης της ουροδόχου κύστης.

 Είναι μία αδενική «φάση», που ξεπερνιέται όσο το παιδί αναπτύσσεται. Παρόλα αυτά υπάρχουν μερικές χρήσιμες πρακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί στο γεγονός ότι μεγαλώνει μιας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτό οφείλεται σε φοβίες και ανασφάλειες του ίδιου του παιδιού.

 Υπάρχουν εσώρουχα μιας χρήσης που διαθέτουν επένδυση και τα οποία μπορείτε να φοράτε στο παιδί σας μέχρι τα 5 του, κατά τη διάρκεια του ύπνου. 

 Καμιά φορά τα παιδιά συνηθίζουν σε συνθήκες (π.χ. πάνα) και δυσκολεύονται να αποχωριστούν την αίσθηση της, τόσο για την ασφάλεια που τους παρέχει όσο και για τον όγκο της που έχει μεγάλη διαφορά από ένα κομμάτι ύφασμα.

 Όταν το βάζετε για ύπνο, μπορείτε να του φοράτε ένα από αυτά τα εσώρουχα, προκειμένου σιγά σιγά να συνηθίσει. Απλά πείτε του πως σύντομα θα είναι έτοιμο να φορέσει το κανονικό εσώρουχο, «όπως οι μεγάλοι», αρκεί να σας το πει μόλις είναι σίγουρο για τον εαυτό του.

 Σταδιακά το παιδί σας θα αρχίσει να επιθυμεί να φοράει κανονικό εσώρουχο από μόνο του, ενώ το σώμα του και οι μηχανισμοί αποτύπωσης που είναι αρκετά πιο έντονοι στα μικρά παιδιά βοηθούν σημαντικά για να το συνηθίσει.

Τέλος, υπάρχει άλλος ένας οργανικός λόγος που ενδεχομένως ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση, ιδίως γύρω στην προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία.

 Ονομάζεται Πρόωρη νυχτερινή ενούρηση/Primary Nocturnal Enuresis) - ΠΝΕ και οφείλεται σε μία ορμονική διαταραχή που προκαλεί την αναστολή της λειτουργίας του ουρητήρα κατά την διάρκεια του ύπνου.

 Η πάθηση είναι απόλυτα θεραπεύσιμη και αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση ειδικής ορμόνης με τη μορφή ρινικού σπρέι.

Αν το πρόβλημα εμφανιστεί ξαφνικά, μην αποκλείσετε το ενδεχόμενο ύπαρξης κάποιας χρόνιας λοίμωξης – και πρέπει για αυτό τον λόγο να απευθυνθείτε πρώτα σε παιδίατρο και κατόπιν σε ουρολόγο.

  Το ίδιο πρέπει να κάνετε και στην περίπτωση που το παιδί συνεχίζει να βρέχει το κρεβάτι του τα βράδια για περισσότερο από τα 6 του χρόνια – ενδεχομένως να χρειάζεται και στήριξη από παιδοψυχολόγο αν πρώτα βεβαίως αποκλειστεί το οργανικό ενδεχόμενο.

 

Πηγή:

www.queen.gr