Διατηρήστε σε υψηλό επίπεδο τη στοματική υγιεινή του κατοικιδίου σας

Αναζήτηση

Διατηρήστε σε υψηλό επίπεδο τη στοματική υγιεινή του κατοικιδίου σας

Η κακή στοματική υγιεινή των κατοικιδίων σας μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια δοντιών ακόμη και σε καρδιακές παθήσεις – ακριβώς όπως και στον άνθρωπο.

 Ακόμη, τα κατοικίδια μας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μικρότερου προσδόκιμου ζωής εάν εμφανίζουν προβλήματα οδοντικής υγείας. 

    Οι οδοντικοί καθαρισμοί είναι σημαντικοί και απαραίτητοι

Σε μία έρευνα του 2010 από την Ένωση Αμερικανών Κατασκευαστών Προϊόντων για Κατοικίδια (APPMA), περίπου το 25 τοις εκατό των ιδιοκτητών σκύλων είχε προμηθευθεί προϊόντα στοματικής υγιεινής μέσα στην προηγούμενη χρονιά.

Και ενώ το 32% των ιδιοκτητών σκύλων δήλωνε ότι βούρτσιζε τα δόντια του κατοικιδίου του, οι περισσότερο το έκαναν αυτό μόλις λίγες φορές τον χρόνο...

Κατά την πορεία του χρόνου, η συσσώρευση πέτρας απαιτεί επαγγελματική φροντίδα στο ιατρείο του κτηνίατρου.

Ο κτηνίατρος σας θα ξεκινήσει τη θεραπεία μέσω της αξιολόγησης του βαθμού της πάθησης των ούλων, που εκτείνεται από το στάδιο 1 μέχρι το στάδιο 4, προτού προγραμματίσει τον απαραίτητο καθαρισμό.

Στο στάδιο 1, μπορεί να παρατηρήσετε τη συσσώρευση πέτρας ή πλάκας. Το στάδιο 2 υποδεικνύει την συσσώρευση πέτρας, πλάκας και οξείας ουλίτιδας, σε συνδυασμό με μάτωμα και φλεγμονή στη γραμμή των ούλων. Στο στάδιο 3, μπορεί να εμφανίζεται μία υποχώρηση των ούλων αλλά τα αποτελέσματα της περιοδοντικής πάθησης μπορεί να είναι αναστρέψιμα. Στο στάδιο 4, τα κατοικίδια πάσχουν από οξεία υποχώρηση των ούλων, παθήσεις στις ρίζες των δοντιών, έχουν δόντια που μετακινούνται ή ακόμη και υποφέρουν από απώλεια δοντιών. Η διαφορά στο κόστος του καθαρισμού μεταξύ του σταδίου 1 και του σταδίου 4 έχει υπολογιστεί σε τουλάχιστον 1.000 ευρώ.

“Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν φροντίζουν όσο θα έπρεπε τα δόντια των κατοικιδίων τους,” προειδοποιούν οι ειδικοί: ‘Όταν οι ιδιοκτήτες έρχονται σε εμάς και λένε ότι ο σκύλος τους χρειάζεται καθαρισμό δοντιών, τότε τα κατοικίδια βρίσκονται ήδη στο στάδιο 3 ή στο στάδιο 4’’.

Την ημέρα του οδοντικού τους καθαρισμού, τα κατοικίδια πρέπει να εμφανισθούν στον κτηνίατρο με άδειο στομάχι. Έπειτα από τη διενέργεια ακτινογραφιών και αιματολογικών εξετάσεων ώστε να αξιολογηθεί η υγεία του κατοικιδίου σας, οι κτηνίατροι θα χορηγήσουν ενδοφλέβια ηρεμιστική ένεση προτού προβούν στο τρόχισμα και το γυάλισμα των δοντιών. Μία θεραπεία φθορίωσης ολοκληρώνει τη διαδικασία καθαρισμού.

Έπειτα από όλη αυτή τη βασανιστική διαδικασία για το κατοικίδιο σας, είναι απαραίτητο να διατηρήσετε την λευκότητα και την υγιεινή των δοντιών με τακτικό βούρτσιμα και ίσως με μία ειδική διατροφή πλούσια σε ένζυμα τα οποία σπάνε τη πέτρα που βρίσκεται στη γραμμή των ούλων.

Πηγή: http://www.care2.com/greenliving/dental-tips-for-pets.html#ixzz1vP0L5mSa