Αύξηση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω οικονομικής κρίσης

Αύξηση εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων λόγω οικονομικής κρίσης

Αύξηση των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων καταγράφεται στην Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και την δραματική αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου (με αφορμή το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας, του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας που πραγματοποιείται 15-17 Ιουνίου 2012, στη Ρόδο) το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας, η κατάθλιψη είναι το καθημερινό πρόβλημα που έρχεται πλέον αντιμέτωπη η ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα. 

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Κολεγίου Γεώργιος Θεοδωράκης «Η κατάθλιψη, όπως εκτιμάται από διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, τετραπλασιάζει τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και διπλασιάζει τα εγκεφαλικά επεισόδια.»

Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες είναι το γεγονός ότι τελευταία καταγράφεται όλο και μεγαλύτερη αδυναμία πάρα πολλών ασθενών με καρδιοπάθειες να πάρουν τα κατάλληλα φάρμακα εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής τους στα έξοδα αγοράς τους.

«Το γεγονός αυτό, θα επιφέρει σε πολλούς, σημαντικές βλάβες στην υγεία τους, με απρόβλεπτες και πολύ επικίνδυνες συνέπειες», τόνισε ο πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Λεκάκης.

Επικίνδυνη η απουσία υλικοτεχνικής υποδομής στα νοσοκομεία
Έντονη ανησυχία στην ιατρική κοινότητα προκαλεί και η αδυναμία πολλών νοσοκομείων να προμηθευτούν τα κατάλληλα υλικά αλλά και εξοπλισμό, ακόμη και για ιατρικές πράξεις ρουτίνας. 

Αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των επεμβάσεων που εκτελούν οι νοσοκομειακοί ιατροί, σε μια περίοδο που η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί, ενώ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια παρουσιάζει σημαντική αύξηση. 

Υπέρ των γενοσήμων το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας
Τόσο ο κ.Θεοδωράκης όσο και ο κ.Λεκάκης ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο, στο πλαίσιο του κόστους-ωφέλους στο γενικό πληθυσμό και αναφέρουν ως παράδειγμα τη χρήση των στατινών και τη χορήγηση των νεότερων αντιπηκτικών σκευασμάτων.

Νεότερες θεραπείες, όπως η πρωτογενής αγγειοπλαστική έχουν μειώσει τη θνητότητα από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο 5% από 25% που ήταν παλαιότερα. «Τέτοια αποτελέσματα δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη για την εφαρμογή των πολιτικών στο χώρο της Υγείας», σημειώνουν οι κ.κ. Θεοδωράκης και Λεκάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Κολέγιο Καρδιολογίας τάσσεται υπέρ της χρήσης γενόσημων φαρμάκων σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά ταμεία, αρκεί την επιλογή τους να την έχει ο θεράπων ιατρός και η χώρα παραγωγή τους να είναι η Ελλάδα.

Το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας τέλος συμφωνεί και με την οργάνωση των αμοιβών των ιατρικών πράξεων. Εκφράζει όμως τον προβληματισμό ότι μερικές είναι υποκοστολογημένες όπως οι εγχειρίσεις καρδιάς (4.000€ από 8.500€). Αυτό στο μέλλον, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη χειρουργική θεραπεία των καρδιοπαθών ασθενών. 

8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας
Στο πανελλήνιο συνέδριο που θα παρακολουθήσουν εκατοντάδες ιατροί από όλη τη χώρα θα θιγούν θέματα πρόληψης των καρδιοαγγειακών νοσημάτων όπως είναι η αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, της υπέρτασης και των δυσλιπιδαιμιών. Θα υπάρξουν επίσης θέματα που αφορούν το χειρισμό των ασθενών με συγκοπτικά επεισόδια. 

Επίσης θα συζητηθούν θέματα αρρυθμιών με ιδιαίτερη έμφαση την κολπική μαρμαρυγή που ως γνωστόν είναι η συνηθέστερη αρρυθμία στο γενικό πληθυσμό. Η κατάλυση στη κολπική μαρμαρυγή σε επιλεγμένους ασθενείς παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα με συνέπεια την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και τη μείωση των νοσηλειών στα νοσοκομεία. Παράλληλα έχουν ανακαλυφθεί νέα ασφαλέστερα αντιαρρυθμικά καθώς και αντιπηκτικά φάρμακα για την πρόληψη των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Άλλος ένας σημαντικός τομέας είναι η αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με την χρήση συσκευών τεχνικής καρδιάς αλλά και μεταμοσχεύσεων. Το Ελληνικό Κολλέγιο Καρδιολογίας με την ευκαιρία αυτή χαιρετίζει την διενέργεια τεσσάρων μεταμοσχεύσεων καρδιάς τον τελευταίο μήνα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και ευελπιστεί το πρόγραμμα να συνεχισθεί.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν έχουν σχέση με τα αεροπορικά ταξίδια και τις καρδιοπάθειες. Η θνητότητα κατά τη διάρκεια των πτήσεων ανέρχεται σε 0,31 θανάτους ανά εκατομμύριο επιβάτες με κύρια αίτια τα καρδιακά συμβάματα. Καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο μετακινούνται αεροπορικώς αναμένεται συνεχής αύξηση των συμβαμάτων κατά τη διάρκεια των πτήσεων.
Ως κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες θεωρούνται η ελαττωμένη πυκνότητα οξυγόνου, οι μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης, η διέγερση του συμπαθητικού συστήματος, η ξηρότητα του περιβάλλοντος της καμπίνας του αεροπλάνου, η βιολογική δυσρυθμία και το ψυχολογικό stress.
Έτσι δεν θα πρέπει να ταξιδεύουν οι ασθενείς που έχουν:
1) Ιστορικό εμφράγματος τις προηγούμενες 2 εβδομάδες 
2) Υποβληθεί σε αγγειοπλαστική των στεφανιαίων με εμφύτευση stent εντός των τελευταίων 15 ημερών
3) Υποβληθεί σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη εντός των προηγούμενων 3 εβδομάδων (και για μεγαλύτερο διάστημα εάν είχαν εμφανίσει πνευμονικές επιπλοκές)
4) Ασταθή στηθάγχη, μη ρυθμιζόμενη καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμία.

Σημαντικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει και η άπνοια ύπνου, η οποία είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι πάσχει περίπου το 5% του πληθυσμού. Καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από αυξημένο κίνδυνο άπνοιας ύπνου είναι η παχυσαρκία, οι ανωμαλίες της κατασκευής των γνάθων όπως η μικρή κάτω γνάθος και η οπισθογναθία, η ρινική απόφραξη και η διόγκωση των αμυγδαλών, η εμμηνόπαυση στις γυναίκες, καθώς και η λήψη αλκοόλ ή ηρεμιστικών πριν τον νυχτερινό ύπνο. 

Στους ασθενείς με άπνοια ύπνου συμβαίνουν φυσιολογικές διαταραχές που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Τέλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία για τον ρόλο του σιδήρου στην καρδιακή ανεπάρκεια. Η σιδηροπενία ανευρίσκεται στο ένα τρίτο περίπου των ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και ανεξάρτητα από τη συνύπαρξη ή όχι αναιμίας, σχετίζεται με επιδείνωση της λειτουργικής κατάστασης, μείωση της ικανότητας για άσκηση και δυσμενέστερη μακροχρόνια πρόγνωση των ασθενών. Μελέτες υποκατάστασης του σιδήρου σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και σιδηροπενία έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα με βελτίωση των συμπτωμάτων και της λειτουργικής κατάστασης των ασθενών, αναδεικνύοντας το σίδηρο ως πιθανό θεραπευτικό στόχο.

 

health.in.gr